2024. április 17., szerda

Mesemondók találkozója Kishegyesen

A mesemondás valódi közösségkovácsoló ereje mutatkozott meg a Vajdaságban

A hétvégén két napon át szállt a meseszó Kishegyesen a Kátai-vendégházban. A magyarországi és a vajdasági mesemondók szakmai napon vehettek részt, ahol nem volt hiány nevetésből, muzsikaszóból és mesemondásból sem. Baranyi Ildikó, a Bergendóc Szociális Szövetkezet elnöke elmondta, hogy a kétnapos szakmai találkozót megelőzően egy spontán, mégis fergeteges hangulatú mesekocsmát tartottak pénteken este Topolyán, amire több mint hetven ember látogatott el. 
– A farsang végén a magyarországi és a vajdasági mesemondók találkozója zajlott itt Kishegyesen. Harmadik alkalommal szerveztünk ilyen jellegű találkozót, az első kettőt Dócban, Ópusztaszer mellett a pici falunkban tartottuk. Az idén jött az ötlet, hogy most ne a vajdaságiak látogassanak hozzánk, hanem mi látogassunk el a Vajdaságba. A szombati szakmai napot Raffai Judit tanárnő előadásával kezdtük, aki a vajdasági mesemondás helyzetéről mesélt nekünk, bemutatva azokat a tájegységeket, ahol még mindig megvannak a mesemondók. Ezt követte egy nemes lovagi torna, természetesen mesékkel, majd végezetül mesekocsmával, farsangi fánkkal és zenés mulatsággal zártuk a szombati napot. A vasárnapi nap központjában a mesemondó generációk találkozója volt, amikor is a mesemondó gyerekek a mesemondó felnőttekkel találkozhattak. Jelen volt ebben a két napban Toldi István, akire a vajdaságiak méltán lehetnek büszkék, továbbá Sőrés Rozka debreceni mesemondó, aki fergeteges mesejátékot teremtett a meséjével, és még sokan mások – tette hozzá Baranyi Ildikó, a szakmai nap szervezője. 
A kupuszini Toldi István számos elismerést ért el az elmúlt évek során, mind vajdasági, mind magyarországi mesemondó versenyeken. Úgy véli, a népmesének gyógyító és tanító szerepe van, ezért is olyan fontos, hogy továbbadjuk a fiatalabb generáció számára. 
– Több szempontból is fontosak ezek az összejövetelek, egyrészről régi barátokkal találkozhatunk újra, másrészről meghallgathatunk más mesemondókat és hallhatunk új meséket. Hiszen a mesemondók olyanok, mint egy szivacs, mindig hallunk és tanulunk valami újat, adunk és kapunk is ötleteket, ezáltal pedig közösen fejlődhetünk. A legősibb műveltségünk a mesemondás, és ugyanolyan fontosságú, mint a népzene vagy a néptánc. Ezért harcolunk, hogy ezt mások is belássák, ezáltal egy kicsit egységesíteni tudnánk Vajdaságban a népmesemondást. Sok dolgunk van még, ami a mesemondás helyzetét illeti a Vajdaságban, ezek az alkalmak azonban erőt adnak, és bebizonyítják, hogy igenis vagyunk, és hogy mennyien vagyunk – mondta a vajdasági palóc népmese őrzője, Toldi István. 
A szakmai nap segítői és támogatói a Hagyományok Háza vajdasági hálózata, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Világszárnya Mesemondó Szövetség, az NKA Népművészeti Kollégiuma, valamint a Meseszó Egyesület.

Baranyi Ildikó / Kiss Zoltán felvétele

Baranyi Ildikó / Kiss Zoltán felvétele

Nyitókép: Citera- és énekszó is felcsendült a találkozó alkalmával / Gulyás Réka felvétele