2024. július 16., kedd
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Ötvenkétmillió dinár a menekülteknek

A menekültek világnapja (június 20-a) kapcsán Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár tegnap szerződéseket nyújtott át Vajdaságban élő menekült, illetve kitelepített családoknak, melyek állami segítséggel vásárolhatnak építőanyagot házépítéshez vagy -felújításhoz. A tartományi kormány erre 52,5 millió dinárt különített el.

Az idén 167 család részesül vissza nem térítendő támogatásban annak a programnak a keretében, melyet a menekülteket és kitelepítetteket segítő alapítvány indított. Egy-egy felhasználó maximum 400.000 dináros segélyhez juthat, tegnap az első 30, Újvidéken, Temerinben, Inđiján és Ürögön élő család kapta meg a támogatást, hogy folytathassák a már megkezdett építkezést. Jovanović gratulált nekik azzal az üzenettel, hogy a lehető legjobb módon használják fel a pénzt, amely hozzásegíti őket lakásgondjaik tartós megoldásához. Kiemelte, a tartomány az idén a korábbinál jóval nagyobb összeget szánt erre a célra, és hamarosan megkapja a pénzt a többi 137 család is. Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból költöztek ide. A szerbiai menekültügyi bizottság adatai szerint az országban pillanatnyilag 24.000 embernek van menekültstátusza, ezeknek több mint felét Vajdaságban helyezték el.

A szerződések átadásánál jelen volt Aleksandar Đedovac, a menekülteket és kitelepítetteket segítő alapítvány igazgatója is.

Nyitókép: (Fotó: vojvodina.gov.rs)