2024. május 9., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

Sárga-fekete hét

Tökéletes klasszikusszezon-nyitó hétvégéje volt a kerékpárosvilág manapság magasan legerősebb csapatának, a Visma–Lease a Bike-nak, amely a hagyományos belgiumi idényrajton két nap alatt két nagy presztízsű diadalt aratott. Szombaton a valamivel nagyobb nevű Omloopot tartották, amelyen a várakozásokkal ellentétben a hajrára utolérték a többek között Wout van Aerttal haladó szökést. A végén azonban a nagy belga szlovén csapattársa, Jan Tratnik lógott meg a német Nils Polittal, a sprintre pedig Tratniknak maradt több erő a lábában. Vasárnap már senki sem vehette el van Aerttól a diadalt, a szokatlan forgatókönyvű Kuurne–Brussels–Kuurnén nem volt tipikus szökés, bő nyolcvan kilométerrel a cél előtt négyen szakadtak el, majd hárman maradtak a favoriton kívül Tim Wellens és Oier Lazkano személyében. A hajrára utóbbiaknak esélyük sem volt a nagy mezőnysprintekben is veszélyes Van Aerttal szemben.

A Visma számára a kétszeres Tour de France-címvédő Jonas Vingegaard koronázta meg a hetet, a dán többnapos-specialista egy spanyolországi négynaposon állt először rajthoz a szezonban, ahol három etapot nyert, és toronymagasan az összetett élén végzett. Kiváló teljesítményt hozott a sornak a magyar bajnok Valter Attila is, aki az UAE Körverseny vasárnapi hegyi befutós zárószakaszán illusztris mezőnyben kiválóan ment, ötödik lett, amivel az összetettben is ezt a végeredményt kaparintotta meg.

Végeredmény, Omloop Het Nieuwsblad (Ghent–Ninove, 202,2 km): Jan Tratnik 4:31:28 óra, Nils Politt +3, Wout van Aert +8 mp, Oliver Naesen, Christophe Laporte a. i. stb. Kuurne–Brussels–Kuurne (Kortrijk–Kuurne, 196,4 km): van Aert 4:21:01 óra, Tim Wellens, Oier Lazkano a. i., Laporte +1:23 perc, Nils Eekhoff a. i. stb. Ardèche Classic (Guilherand-Granges–Guilherand-Granges, 168,6 km): Juan Ayuso 4:23:34 óra, Romain Grégoire, Mattias Skjelmose, Felix Gall a. i., Maxim van Gils +4 mp stb. Drôme Classic (Étoile-sur-Rhône–Étoile-sur-Rhône, 189 km): Marc Hirschi 4:41:28 óra, Ayuso +5, van Gils +8, Warren Barguil +12, Skjelmose +15 mp stb. UAE Körverseny, az összetett végeredménye (7 szakasz): Lennert van Eetvelt 22:31:18 óra, Ben O’Connor +2, Pello Bilbao +11, Ilan van Wilder +21, Valter Attila +34 mp stb. O Gran Camiño, az összetett végeredménye (4 szakasz): Jonas Vingegaard 11:20:01 óra, Lenny Martinez +1:55, Egan Bernal +2:11 perc stb. Ruandai Körverseny, az összetett végeredménye (8 szakasz): Joseph Blackmore 17:18:46 óra, Ilhan Dosztijev +41, Jhonatan Restrepo +43 mp stb.

SAGAN SZÍVMŰTÉTEN ESETT ÁT?
Egybehangzó sajtóértesülések szerint pénteken Olaszországban szívműtéten esett át Peter Sagan háromszoros világbajnok kerékpáros. A 34 éves szlovák kerekesnél egy múlt hétvégi hegyikerékpáros verseny után egyfajta szívritmuszavart diagnosztizáltak, ezért volt szükség a beavatkozásra.

Sagan az operáció után hamarosan folytathatja az edzéseket. A sportoló tavaly ősszel befejezte országúti karrierjét, hegyikerékpárban viszont szeretne kvótát szerezni a nyári párizsi olimpiára.