2024. május 19., vasárnap
VÍZILABDA-EB, SPLIT

Elődöntőben a magyar fiúk

Magyarország férficsapata bejutott az elődöntőbe a Splitben zajló Európa-bajnokságon. A címvédők kiváló meccs eleji védekezéssel alapozták meg a Montenegró elleni sikert, s bár a centereikben bízó déliek nem adták olcsón a bőrüket, ellenállásukat azért Jansik Szilárdnak, a meccs legjobbjának harmadik góljával (összesen öt) a harmadik negyed végén valamelyest meg lehetett törni, az utolsó játékrész elején pedig Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián találata már négygólosra növelte csapata előnyét, és innen már nem volt visszaút az ellenfélnek. Varga Zsolt legényei holnap 18 órától a Spanyolország–Görögország párharc győztesével játszanak az elődöntőben.

A magyarok előtt Szerbia kínkeservesen, büntetőkkel legyőzte Hollandiát, és holnap 11.30-tól Romániával játszik a 9. helyért…

A magyar női vízilabda-válogatott a negyeddöntőben 15:11-re kikapott a címvédő spanyol csapattól. Pedig 5:5-ös eredménynél még felcsillant a remény, ám az ibériaiak ekkor ismét elhúztak, s a magyarok erejéből már csak a szépítésre futotta a rengeteg kiállítást és ötméterest hozó meccs hajrájában, mert a spanyolok fiataljai vagányabbak és ügyesebbek voltak. Bíró Attila szövetségi kapitány a vereség okát a sok kapott centergólban látta, összességében nem elégedett csapata teljesítményével, viszont szerinte fontos tapasztalatot jelent a 2024-es párizsi olimpia felé haladva. A magyar lányok az 5–8. helyért ma a franciák ellen folytatják szereplésüket (16 óra).

Mahieu Geraldine és a spanyol Paula Leiton Arrones centercsatája (Fotó: MTI)

Mahieu Geraldine és a spanyol Paula Leiton Arrones centercsatája (Fotó: MTI)

Nők, negyeddöntő: Spanyolország–Magyarország 15:11, Hollandia–Franciaország 22:3, Olaszország–Horvátország 16:8, Görögország–Izrael 14:4. A mai elődöntőben: Hollandia–Spanyolország (19), Görögország–Olaszország (20.30).

Férfiak, a 15. helyért: Szlovákia–Szlovénia 11:5. A 13. helyért: Németország–Málta 14:11. A 9–12. helyért: Románia–Izrael 8:8 – büntetőkkel 11:10, Szerbia–Hollandia 6:6 – büntetőkkel 12:11. Negyeddöntő: Magyarország–Montenegró 11:8.