2024. május 19., vasárnap
XXXV. VÍZILABDA-EB, SPLIT

A szerb lányok első győzelme

Splitben tegnap ismét a női mezőny száll vízbe, a magyarok pedig a szombati szoros és a vasárnapi súlyos vereség után már legyőzték a súlytalan németeket. Ezzel túl sokat nem is szeretnénk foglalkozni (esetleg csak annyit, hogy a találkozót többek között a szerb Ivanka Raković Krstonošić fújta...), előttük viszont Szerbia szintén megszerezte első és értékes győzelmét, mert a Szlovákia elleni siker akár továbbjutást is érhet, amire azért elég halovány az esély, főleg azért, mert egy góllal kikaptak a franciáktól. A nem túl minőséges meccs mezőnyében a kapitány Jelena Vuković és Hristina Ilić 3-3 gólt szerzett, de az igazi hős a kapus Nikolina Travar volt, aki a szlovákok 17 lövéséből 11-et kivédett, így alakult ki a 9:6-os végeredmény.

Azt már tegnapi számunkban megírtuk, hogy a férfi mezőnyben a szerbek és a magyarok hétfőn rutingyőzelemmel rajtoltak, s úgy fogalmaztunk, az első versenynap nem tartogat igazi rangadót. Nos, végül mégis volt egy szoros összecsapás, ugyanis a tokiói olimpia döntősei, a friss világbajnoki bronzérmes görögök nem tudták megverni a franciákat, akik az utolsó másodpercben még támadhattak is a győzelemért. Mindez elég meglepő, de nem teljesen meglepetés, mert a franciák komolyan készülnek a 2024-es párizsi olimpiára, s bár a szövetségi kapitány Florian Bruzzo, segédje viszont az a horvát Vjekoslav Kobeščak, aki játékos korában nagy sikereket ért el a Mladosttal és a válogatottal, a Jug edzőjeként pedig 2016-ban BL-győztes lett.

És a végén ne feledjük: ma 19 órakor Magyarország–Szerbia!

Eredmények, férfiak, 1. forduló, A csoport: Olaszország–Szlovákia 21:9. B csoport: Görögország–Franciaország 12:12, Horvátország–Málta 19:5. C csoport: Hollandia–Németország 13:6.

Nők, 3. forduló, A csoport: Magyarország–Németország 26:4. B csoport: Szerbia–Szlovákia 9:6.