2024. május 19., vasárnap
VÍZILABDA-EB, SPLIT

Csak az arany lehet a cél

A dalmát fővárosban ma a nők versengésével kezdődik a 35. vízilabda-Európa-bajnokság, Szerbia és Magyarország egyaránt férfi és női csapatot is indíthat, s a négy gárdából háromnak nem is lehet más a célja, mint a bajnoki titulus.

A szerb (és a magyar is...) férficsapat a tavalyihoz képest alaposan kicserélődött, de ez nem csökkenti náluk az ambíciókat, a női csapat előtt viszont csak a tisztes helytállás lebeghet.

Más a helyzet a magyaroknál: Vári Attila, a szövetség elnöke szerint a férfi és a női válogatott számára is a négy közé jutás a minimális cél, ugyanakkor nem kell elfeledni, hogy a fiúk címvédők, a lányok pedig Európában mindenkit képesek legyőzni, bár a csapatkapitány, Keszthelyi Rita kihagyja ezt a versenyt, így a képzelt karszalagot Garda Krisztina vette át.

A férfiaknál Szerbia és Magyarország is a D csoportban kapott helyet, a nőknél a magyarok az erősebb A, a szerbek a gyengébb B csoportba kaptak besorolást. A férfiaknál a szerbek hétfőn Izraellel (12 óra), a magyarok Szlovákiával, a nőknél ma (szombaton) Szerbia a csoportfavorit Spanyolországgal (11.30), Magyarország pedig a rangadó keretében Görögországgal találkozik (20.30).

A szerb válogatottak, férfiak: Dimtrije Rističiević, Dušan Mandić, Radomir Drašović, Sava Ranđelović, Đorđe Vučinić, Nemanja Vico, Strahinja Rašović, Petar Velkić, Luka Pljevančić, Marko Radulović, Ognjen Stojanović, Viktor Rašović, Lazar Dobožanov, Stefan Branković, Vasilije Martinović. Nők: Nikolina Travar, Vanja Lazić, Janja Kaplarević, Nada Mandić, Jelena Vuković, Anja Švec, Jana Lujić, Lolita Avdić, Nađa Novaković, Hristina Ilić, Iva Lujić, Milana Popov, Kristina Miladinović, Anja Mišković, Ana Milićević.

A magyar válogatottak, férfiak: Lévai Márton, Vogel Soma, Ágh György, Angyal Dániel, Burián Gergely, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Konarik Ákos, Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Vadovics Viktor, Vigvári Vendel, Zalánki Gergő. Nők: Kiss Alexandra, Magyari Alda, Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda, Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga, Farkas Tamara, Leimeter Dóra, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya, Parkes Rebecca.