2024. május 19., vasárnap
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Gaviriáé a hármas célfotó

A szökevények jól megizzasztották a főcsoportot (Fotó: Beta/AP)

A szökevények jól megizzasztották a főcsoportot (Fotó: Beta/AP)

Szívós szökevénycsoport haladt a mezőny előtt a Tour 4. szakaszán, két belga és két hazai, francia kerekes alkotta a nap elmenését (Dimitri Claeys, Guillaume van Keirsbulck, Jérome Cousin, Anthony Perez), s a kvartett jócskán megizzasztotta a főcsoportot, még az utolsó tíz kilométerhez érve is perc fölött volt a négyes előnye. Az üldözöttek megfogását túl későre hagyó, épp ezért ideges mezőny első harmadában aztán hatalmas bukás történt, amelyben sokan a földre kerültek, sokakat pedig feltartottak.

Az utolsó kilométerekre mégis utolérték az élbolyt, s az enyhén emelkedő befutón kezdődhetett a hajrá. Ebben Fernando Gaviria, Peter Sagan és André Greipel utcahosszal verte a többieket, a hármas végül fél keréken belüli különbséggel, ilyen sorrendben érkezett célba – a kolumbiai Gaviria már második győzelmét aratta az idei Touron.

Ma a Lorient és Quimper közti 204,5 kilométeres, lankás etap vár a mezőnyre.

Végeredmény, Tour de France, 4. szakasz (La Baule–Sarzeau, 195 km): 1. Fernando Gaviria 4:25:01 óra, 2. Peter Sagan, 3. André Greipel, 4. Dylan Groenewegen, 5. Marcel Kittel a. i. stb. Az összetett állása (még 17 szakasz van hátra): 1. Greg van Avermaet 13:33:56 óra, 2. Tejay van Garderen a. i., 3. Geraint Thomas +3 mp, 4. Philippe Gilbert +5 mp, 5. Julian Alaphilippe +7 mp stb.