2024. április 14., vasárnap

Az első védi, a második rohamozza

A New Yorkban ma kezdődő US Openen a világelsők védik a címeket, lehetséges azonban, hogy két hét múlva már nem ők, hanem a most második helyezett kihívók ülnek majd a tenisz trónjain.
A férfimezőnyben egészen bizonyos, hogy Novak Đoković visszaveszi a ranglista első helyét a spanyol Carlos Alcaraztól hiszen a szerbnek ehhez csak egy meccset kell nyerni. Ha viszont hét meccset nyer, a 24. Grand slam-serlegét veszi át, és a ranglistán, Alcaraz eredményétől függően, akár 3000 pontnál is nagyobb előnnyel léphet az első helyre, és kezdheti meg elsőségének 390. hetét. Nincs kizárva, persze, hogy valaki harmadik lesz a tornagyőztes, a pillanatnyi erőviszonyok szerint az viszont óriási, talán minden korábbit felülmúló meglepetés lenne.
A nőknél más az állás. A tavaly elődöntős fehérorosz Arina Szabalenka, aki a múltban már több alkalmat elmulasztott, hogy világelső legyen, újra lehetőséget kap, és első lesz, ha a serleget is viszi, míg a lengyel Iga Swiateknek egy fordulóval jobb eredmény kell, hogy az elsőséget megőrizze. Nos, a lengyel és a fehérorosz a torna két fő esélyese, viszont egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a Jelena Ribakina, Jessica Pegula, Coco Gauff és Onsz Dzsabir négyes egyike lenne a befutó.
Amíg a férfitornán a publikum és a szakma is Alcraznak meg Đokovićnak előlegezi meg a döntő jogát és nagyon izgalmasnak ígérkezőnek még csak a lehetséges Alcaraz–Sinner negyeddöntőt tekinti, a nőknél az erőviszonyok több szoros és egyenrangú meccset irányoznak elő, például az esetleges Swiatek–Gauff és Szabalenka–Dzsabir negyeddöntőket. Az 1. fordulóban a férfiaknál a Cicipasz–Raonić és Rublyov–Ruusuvuori, a nőknél pedig a Pegula–Giorgi és Osztapenko–Paolini talákozók számíthatnak megkülönböztetett figyelemre. Ide tartozó hír még, hogy a most 23 éves Bianca Andreescu, a 2019-es torna győztese visszalépett, állítólagos hátsérülése miatt. A világranglistán jelenleg 51. Andreescu az 1. fordulóban a WTA-rangsorban 45. ukrán Leszja Curenkóval mérkőzött volna meg.
Az eszményi nyolcaddöntő, férfiak: Alcaraz–Norrie, Sinner–A. Zverev, Medvegyev–De Minaur, Rublyov–Hacsanov, Ruud–Tiafoe, Rune–Paul, Cicipasz–Fritz, Đoković-Auger-Aliassime. Nők: Swiatek–Kudermetova, Gauff–Kvitová, Ribakina–Benčič, Szakari–Muchová, Garcia–Vondroušová, Pegula–Szamszonova, Dzsabir–Krejčiková, Szabalenka–Kaszatkina.
NEW YORK. – US Open, selejtező, nők, 2. forduló: Crawley–Babos 6:2, 3:6, 7:6.
WINSTON SALEM. – ATP-torna, elődöntő: Baez–Ćorić 6:3, 6:7, 7:6, Lehečka–Korda – feladás, döntő: Baez–Lehečka 6:4, 6:3.
CLEVELAND. – WTA-torna, elődöntő: Alekszandrova–Dzsu 7:5, 6:2, Sorribes–Maria 6:4, 6:3, döntő: Sorribes–Alekszandrova 3:6, 6:4, 6:4.
EPERJES. – Női ITF-torna, elődöntő: Ristić–Mitu 3:6, 6:1, 6:2. 

Nyitókép: 2021-ben Novak Đokovićnál eltörött a mécses, amikor Danyil Medvegyev élete legjobb meccsén gátolta meg a világelsőt abban, hogy Golden Grand Slamet csináljon (Fotó: Beta/AP)