2024. április 27., szombat

Rod Stewart először lép fel Szerbiában

A legendás popénekes 2024. május 17-én lép fel a belgrádi Štark Arénában.

Rod Stewart öt évtizedes karrierje során több mint 250 millió albumot adott el világszerte. Mindenki ismeri az olyan nagy slágereit, mint a Sailing, The First Cut Is The Deepest, Rhythm Of My Heart, Tonight's the night, Maggie May stb.

Az énekes kétszer is bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, elnyerte a Grammy-életműdíját, 2016-ban pedig zenéjéért, illetve humanitárius tevékenységéért lovaggá ütötték.

Amellett, hogy kiváló, jellegzetes hangú énekes, Rod Stewart kivételes dalszerző is, aki sikeresen ötvözi a a folk, a rock, a blues és a countryzenei stílusokat, teljesen egyedi hangzást produkálva a koncertjein.

Roderick David Rod Stewart (Sir Roderick) 1945-ben látta meg a napvilágot Londonban. Szülei skót, illetve angol származásúak. Londonban nőtt föl, jelenleg Eppingben lakik. Igazi labdarúgó család sarja. Édesapja egy alacsonyabb angliai osztályban játszó csapat játékosa, majd edzője is volt, és szerette volna, ha fiai is követik a pályafutását. Stewart 15 éves korábban abba is hagyta tanulmányait a foci miatt. És apja által edzett csapatban játszott a testvérével együtt, és ki is tűnt a tehetségével. 1960 nyarán a harmadosztályú Brentford hívta próbajátékra, ám végül nem szerződtette a klub, ami óriási csalódás volt számára.

Különleges, érces hangjával Stewart az 1960-as évek végén vált ismertté, mint a Jeff Beck Group énekese. Két kiemelkedő album után a csapat 1969-ben feloszlott, és Rod Stewart és Ronnie Wood Faces néven fuzionált a Small Faces megmaradt három tagjával. Ezzel egy időben Stewart aláírt egy szólólemezekről szóló szerződést is, első albuma az An Old Raincoat Won't Ever Let You Down (Amerikában Rod Stewart Album) volt 1969-ben. Mind a Jeff Beck Group, mind a Faces, mind korai szólólemezei igen jelentős hatást gyakoroltak másokra, és a rocktörténet legjelentősebb alkotásai között tartják számon őket. Korai szólólemezei a blues, a folk-rock és a soul igen eredeti kombinációját mutatták. A Faces feloszlása (1975) után, az Atlantic Crossing című albumával kezdődően poposabb irányba fordult.

Pályafutása során világszerte több mint 100 millió eladott albummal büszkélkedhet, így minden idők legsikeresebb énekeseinek egyike. 2008-ban a Billboard, a hetente megjelenő amerikai zenei magazin a 17. helyre rangsorolta a világ valaha élt száz legsikeresebb zenésze listáján.

Az utolsó albuma 2021-ben jelent meg Tears of Hercules címmel, amelyről a Touchdown című szerzeményt édesapjának dedikálta, aki megszerettette vele a labdarúgást.

A brit énekes Magyarországon eddig háromszor lépett fel. Először 1986-ban az MTK stadionjában koncertezett, 2010-ben 250 ezer néző előtt lépett fel az 56-osok terén megrendezett Kapcsolat koncerten legutóbb pedig 2018-ban a Budapest Sportarénában lépett fel.  Legközelebb pedig 2024. június 22-én koncertezik az MVM Dome-ban. Belgrádban a jövő májusi lesz Rod Stewart első szerbiai fellépése.

A belépőket  a Ticketservis honlapján keresztül lehet megvásárolni (www.tickets.rs).

Nyitókép: Pagesix.com (WireImage)