2024. április 27., szombat

Honfoglalás kori leletek kiállítása

Őseinket felhozád címmel nyílt meg az Óbecsei Városi Múzeum vendégtárlata Szabadkán

Szerszámok, ékszerek, fegyverek és más használati tárgyak is láthatók az Óbecsei Városi Múzeum vendégtárlatán – amely szerda este nyílt meg a Szabadkai Városi Múzeumban –, valamint egy fiatal nő maradványa a magyar államalapítás idejéből, és a rekonstrukciója, hogy vélhetően hogyan nézett ki. A kiállított tárgyak és Raško Ramadanski régészmuzeológus, a tárlat szerzője, izgalmas utazásra invitálnak a múltba.

Ahogyan azt Mihájlovity Anikónak, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának a bevezetőjében hallhattuk, a kiállítás áttekintő képet ad a honfoglaló magyarság hagyatékából, hiszen a leletek a korai középkorból és a magyar honfoglalás idejéből származnak. A tárgyak által az ősök kultúráját mutatja be a kiállítás szerzője, legyen szó rekonstrukcióról vagy valódi leletről.

Az egybegyűlteket Neda Dimovski, a Szabadkai Városi Múzeum régészmuzeológusa köszöntötte.

– Hosszadalmas és bonyolult folyamat, alapos elemzés előzi meg azt, hogy egy-egy tárgy helyet kapjon múzeumi kiállításon. Egy archeológiai darab értékének a megállapításához elengedhetetlen minél többet tudni arról is, hogy milyen körülmények között és hol találták meg. Minden egyes tárgy, amely e tárlaton látható, átesett ezeken a kutatási és dokumentációs folyamatokon. Egy ilyen kiállítás szerzőjének azonban nem csupán a terjedelmes kutatási beszámolókat kell ismernie, hanem kellő elméleti tudást is szükséges szereznie az adott kort illetően, hogy a tárlattal elmondjon egy történetet. Az archeológiának, a régészetnek pontosan ez is a célja, hogy rekonstruálja a múltbéli életet – hallottuk Neda Dimovskitól.

Egy fiatal nő maradványait mutatja a tárlat szerzője, fotó: Lukács Melinda

Egy fiatal nő maradványait mutatja a tárlat szerzője, fotó: Lukács Melinda

A kiállítást Perica Špehar régész, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar archeológiaprofesszora méltatta.

– Nem volt könnyű dolga a szerzőnek, hiszen arra vállalkozott, hogy a leletek által a történelmünk egy nagyon is turbulens időszakáról meséljen el egy történetet, amikor ezen a területen számos népcsoport élt, mint ahogyan valójában mostanság is. Egy egészen hosszú periódust kellett összefognia és kiragadnia a legfontosabb mozzanatokat, amelyek a lejegyzésekben fennmaradtak, és amelyek tulajdonképpen kialakították ezt a térséget olyannak, amilyennek ma ismerjük. Azzal mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy ez a kiállítás nem csupán egy lokális történetet mutat be. Ez a történet nemcsak Óbecsét és Vajdaságot érinti, hanem az európai kulturális örökség részét képezi. A kiállításon megtekinthető leletek nagyrészt sírokból erednek, amelyek amellett, hogy fény derítenek arra, hogyan nézhettek ki az elődeink, betekintést enged a temetkezési szokásaikba is. Az egyik legérdekesebb látnivaló mindenképpen egy fiatal nő maradványainak a rekonstrukciója, aki a magyar államalapítás idejében élt. Az új technológia segítségével most láthatjuk azt, hogyan nézhetett ki – fejtette ki Perica Špehar.

A továbbiakban Aleksandar Uzelac, a belgrádi Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, történelmi aspektusból szemléltette az adott kort, visszatekintve a korai feljegyzésekre is.

– A kiállítással igyekszünk megvilágítani egy sötét korszakot, amely nem a kor történéseit tekintve az, hanem nekünk történészeknek, mert nem áll a rendelkezésünkre kellően bőséges feljegyzés – tudtuk meg Aleksandar Uzelactól.

Végül a kiállítás szerzője, Raško Ramadanski, arra világított rá, hogy a múzeumaink gyűjteményeiben elképesztő tárgyakat találhatunk, amelyek gyönyörű történeteket mesélhetnek el, mint amilyent ez a tárlat is.

A kiállítás az MNT, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar–Turán Alapítvány támogatásával jött létre.

Nyitókép: A kiállításon írásos koráttekintést is olvashatunk, fotó: Lukács Melinda