2024. április 30., kedd
BELGRÁDI COLLEGIUM HUNGARICUM

Isteni műszak a filmklubban

Pattogatott kukoricával és kíváncsi tekintetű emberekkel telt meg szerda este a Collegium Hungaricum. Először tartottak filmklubot itt, és úgy tűnt, akkora volt az érdeklődés, hogy nem minden érdeklődő talált ülőhelyet. Mint Kasab Róberttől, a belgrádi intézmény igazgatójától megtudtuk, a belgrádi közönség nagyon szereti a filmes programokat, mert könnyen befogadható médiumról van szó. – Illetve, úgy gondolom, valamelyest újdonság is magyar filmeket bemutatni – emelte ki az igazgató, majd hozzátette, nem feltétlenül kortárs filmekkel készültek, hanem egy best of válogatással. Az a céljuk, hogy ne csak egyszer legyen egy magyar filmfesztivál Belgrádban, hanem rendszeresen jelen legyenek a köztudatban ezek az alkotások – ezt a szándékot szolgálja a filmklub.

– Azzal a céllal indítottunk el egy filmklubot a Collegium Hungaricumban, hogy az emberekhez közelebb hozzuk a magyar filmművészet alkotásait, szórakoztató, kötetlenebb, nem művészfilmes, hanem közönségfilmes keretben. Az lenne a célunk, ha egy magyar filmet mutatunk be, szerb felirata legyen, hogy aki nyelvet tanul, vagy érdeklődik a magyar filmek után, szintén be tudja fogadni – tudtuk meg Kaszab Róberttől, aki kihangsúlyozta azt is, hogy a tavaszi évadban három filmet mutatnak be: az Isteni műszak volt műsoron szerda este, ami egy fekete vígjáték a kilencvenes évek Magyarországáról egy elképzelt történetben. A következő film a Magasságok és mélységek (május 8-án), egy hegymászó története, illetve az Utóélet (június 12-én), ami egy kicsit művésziesebb film, ugyancsak vígjáték a vidéki Magyarországról és egy elképzelt világról – mondta.

Az igazgató ígérete szerint rendszeres programot szeretnének teremteni.

– Szeretnénk közönséget vonzani a CH-ba, másrészt pedig az lenne a jó, ha ez egy népszerű és kellemes helyszínnek számítana, ahova be lehet ugrani megnézni egy filmet, minden kötelezettség nélkül. Mindenképpen reménykedünk, hogy a tavaszi éved sikeres lesz, és ha jól sikerül, akkor ősszel innen folytatjuk – hangsúlyozta Kaszab Róbert.

Nyitókép: (Fotó: Miklós Hajnalka)