2024. május 9., csütörtök

Műsorok mindenkinek

Ma kezdődik a VM4K palicsi Nyárhangoló fesztiválja

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ tavaly szervezte meg első ízben a Nyárhangoló fesztivált, mivel pedig nagy volt rá az érdeklődés, a másodikat is megtartják. Ma kezdődik tehát a Nyárhangoló fesztivál, amelynek a helyszíne ezúttal is a palicsi tópart lesz.

A tavalyihoz hasonlóan, az idei rendezvénysorozat is műsorokban gazdagnak és sokrétűnek ígérkezik, amelyben bárki megtalálhatja a neki tetsző tartalmat. A Nyárhangoló mindenkihez szól, minden korosztálynak, gyereknek, fiatalnak, felnőttnek, idősnek, családoknak, társaságoknak, pároknak és annak is, aki egyedül kapcsolódna ki. Az embereknek ugyebár különböző az érdeklődési köre, a szervezők azonban igyekeznek mindenkinek kedvezni. Minden műsorra a belépés díjtalan, némelyek regisztrációhoz kötöttek.

A fesztivál vasárnapig tart, és ezúttal is lesznek olyan műsorok, amelyek átszövik a rendezvénysorozatot. Minden nap lesz például kirakodóvásár, gyermekfoglalkozás, beszélgetős és zenés műsorok is.

Ma az első koncert 14 órakor lesz a Vigadó melletti Zenepavilonban, ahol a Hot Jazz Band fog zenélni, a fellépést pedig a megnyitó követi 15 órakor. A Vigadó teraszán is lesz egy koncert, 19 órakor a Bartha Mátyás Quartet lép fel.

A beszélgetős műsorokat – amikor is egy-egy témában akár együtt gondolkodhatunk a fesztivál vendégeivel –, ezúttal is a női strandon tartják meg. Az első 15.15-kor kezdődik, A nemzetpolitika kihívásai címmel, amely során Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral Varga Diósi Viola politológus beszélget. A második beszélgetés 16.30-kor kezdődik, ekkor a vendég Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke lesz.

Sok minden más is lesz ma, 13-tól 17 óráig kackiás verklis hangulat várja a látogatókat, a Bagolyvár mögötti fás területnél pedig foglalkozásokra invitálják a gyerekeket, akik kipróbálhatják az arcfestést, a csillámtetkózást, a kézügyességüket, vagy részt vehetnek valamilyen népi játékon. A Vigadó nagytermében 13-tól 14.30-ig és 15-től 16.30-ig a János vitéz (h)arcai címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum tart múzeumpedagógiai foglalkozásokat a 7-től 14 évesek számára. Az Öko-központban 14-től 18 óráig a debreceni Déri Múzeum tárlata látogatható, ugyanott 16-tól, 17-től és 18-tól pedig Baktay Ervin A sápadtarcú varázsló című kisfilmjét vetítik.

Aki inkább a tájban gyönyörködne, az 15-től 18-ig a vitorlázást választhatja a Vitorlásklubnál, 19 órától pedig hőlégballonozhat a nagy parkolóból és megtekintheti a palicsi naplementét.

A Bagolyvár előtt ezúttal is felállítanak egy nagyszínpadot. Itt 17 órától a Szabad Ötletek Színháza bemutatja A nagy ho-ho-ho-horgász mesejátékot, 21 órától pedig a Snétberger Ferenc Quartet ad koncertet.

Aki még az éjszakába nyúlóan is kikapcsolódna, azt 22 órára étel- és italkóstolóra várják a nyári színpad elé, ahol 23-kor a Fokos zenekar tart táncházat.

A többi napokon is izgalmas műsorokkal várják az érdeklődőket. A nagyszínpadon pénteken 21 órától Ákos lép fel, szombaton pedig a Margaret Island. A Vigadó teraszán is lesznek koncertek, pénteken 19 órától Fülei Balázs zenél, szombaton 19.20-tól a Fool Moon, vasárnap 19.30-tól pedig Tony Lakatos és a Ramona Horvath Trio.

Folytatódnak a beszélgetős műsorok is a női strandon, pénteken 10 órától a régi mesterségekről lesz szó Dvorácskó László fafaragóval, Koós Dezső bőrművessel, és Kopasz Gizella fazekassal, 11-től az édességekről Erdélyi Pataki Angéla macaronkészítővel, László Paulina és Margit Heléna cukrászokkal, valamint Sábity Lenke vegántorta-készítővel, 12 órától a nyári szünidőről Rózsa Ramóna tanítóval, Pap Ágota pszichológussal, Vázsonyi Balassa Emese trénerrel, 13-tól pedig az esküvőkről, Gogolák Tímea nőféllyel, Kovács Kamilla esküvői díszítővel, Remete Károly vendéglátóssal, Szerezlai Szilvia esküvőiruha-készítővel. A szecesszióra fókuszálva 14 órától a fürdővárosok fellendülése lesz a téma, a vendégek dr. Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának történésze, Patyi Szilárd történész, újságíró és dr. Szilágyi Mária építész-műemlékvédelmi szakmérnök lesznek, 15-kor pedig A nyugat alkonya címmel zajlik egy beszélgetés Czopf Áron eszmetörténésszel, a Kommentár közéleti és kulturális folyóirat munkatársával és Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárral. Szombaton 10 órától Indián-e a fehér ember? címmel tartanak beszélgetést, amelynek a vendégei Hegymegi Kiss Áron – Nyílhegy, a Baktay Ervin által alapított Törzs tagja, Gyukics Gábor költő, műfordító, Jász Attila, az Új Forrás főszerkesztője (Csendes Toll), valamint Lovas Ildikó író lesz.

Emellett még számos más műsor, még több érdekes beszélgetés, előadás, filmvetítés, sőt sárkányhajó-verseny is várja a látogatókat. Mindenképpen érdemes alaposan átböngészni a Nyárhangoló műsorfüzetét. A fesztivál vasárnap fejeződik be a nyári színpadon a 21 órakor kezdődő Monarchia Operett Kálmán Imre – 120 perc a Föld körül című nagy operettshow-jával.