2024. május 9., csütörtök

A rejtélyes kastélytól a Mars kiépítéséig

A szabadkai Logiscool izgalmas nyári táborokkal készül a szünidőre

A szerbiai Logiscoolban a nyár folyamán több tábor közül választhatnak az érdeklődők. Ezek a Minecraft Classic, a Minecraft Mars Misson, a Roblox Game Design, a Junior Design, a Junior Hacker, valamint a YouTube Studio – Online tartalmgyártás táborok. Ezek már június 28-án megkezdődtek, és egészen augusztus közepéig elérhetőek lesznek a Logiscool szabadkai, újvidéki, zentai, magyarkanizsai és óbecsei iskoláiban. Rózsa Zsombor, a szabadkai Logiscool vezetője elmondta, a céljuk, hogy olyan témakörű táborokat hozzanak létre, amelyet a gyermekek kedvelnek. Ezek a Minecraft, a Roblox és a YouTube.

– Ezenkívül olyan témákat is felvonultatunk a táborok során, amelyek érdekesek lehetnek a résztvevők számára. Ilyen a hackerkedés vagy a mesterséges intelligencia. A táborok rendkívül népszerűek, és amellett, hogy szórakoztató jellegűek és könnyedebben fogyaszthatóak, mint az iskolai tanagyag, a diákok hasznos tudásra tehetnek szert. A gyerekek sokszor azt élhetik meg, hogy Minecraftoznak, ám ez nem így van. A feladatok megoldása és teljesítése közben a problémamegoldókészségük, valamint a matematikai ismereteik is fejlődnek. A Roblox Game Desing tábor azért lesz érdekes a gyerekeknek, mert a szoftver segítségével bármilyen játékot létre tudnak hozni. A tanulók a YouTube-ot is nagyon kedvelik, hiszen sokan felhasználóként vannak jelen ezen az oldalon, és vannak olyanok is köztük, akik tartalomgyártással szeretnének foglalkozni. A szülők a legtöbb esetben mindezt rossz szemmel nézik, hiszen kontrollálatlan tartalmak kerülnek fel erre a videómegosztóra. A YouTube Studio táborban a gyerekek megtanulnak az erkölcsi nívónak megfelelő tartalmakat gyártani, illetve azt is, hogy milyen veszélyei vannak annak, hogy ha valaki a YouTube-on kalandozik – tudtuk meg Rózsa Zsombortól.

A táborok mindegyik napon reggel 8 órakor kezdődnek, és 16 óráig tartanak. Ennek során négy óra vezetett foglalkozás és négy órányi szórakoztató program vár a gyerekre. A külső programokat Szabadkán a Jumanji Bowling Centarral és a Szabadkai Városi Múzeummal közösen szervezik meg. A táborok többi helyszínén, Zentán, Magyarkanizsán, Újvidéken és Óbecsén is szerveznek ehhez hasonló délutáni programokat, szabad aktivitást a résztvevőknek. A Logiscool táboraiban érdekes kihívások is várják majd a gyermekeket. A járványhelyzet miatt kisebb csoportokban fognak dolgozni a diákokkal.

A Minecraft Classic táborba a 9–12 éveseket várják. A gyerekek megismerhetik a játék által nyújtott lehetőségeket, és a virtuális összetett áramkörök segítségével vezérelhető, mechanikus szerkezeteket építhetnek, valamint egy kincsekkel teli kastélyban is ,,kalandozhatnak”. A Minecraft Mars Mission tábort a 8–15 évesek számára rendezik meg. Ennek során a gyerekek egy saját űrbázist építhetnek a Minecraftban, és eközben mindent maguknak kell előteremteniük a túléléshez. A résztvevők mellett az űrutazásról és a Marsról is sok érdekességet hallhatnak. A Roblox Game Design táborban a 9–12 éveseket várják. A táborozók megtanulhatják a Roblox Game Design játékkészítő szoftver használatát, amelyben bármilyen általuk választott játékot létre tudnak hozni. A Youtube Stúdió tábor témája az online tartalomgyártás. A résztvevők megtanulják a videóvágás és a hangszerkesztés alapjait, illetve szó lesz az internetbiztonságról és a vlogolás jogi hátteréről is. Jó és rossz példákon keresztül a diákok azt is megtudhatják, hogy mitől jó igazán egy YouTube-csatorna. A táborba 9–15 éves diákok jelentkezhetnek. A Junior Hacker táborban a diákok izgalmas kihívások során sajátíthatják el a programozás alapjait. Egy olyan ,,hackercsoportot” kell megfékezniük, akik mindent elkövetnek azért, hogy leállítsák a YouTube-ot és letöröljenek minden videót. Ebben a táborban a 8–12 évesek vehetnek részt. A Junior Designer Tábor a 10–14 éveseknek szól. A fiatalok megtanulhatják a képszerkesztő programok használatát, elsajátíthatják a tipográfia alapjait, és azt is megtudhatják majd, milyennek kell lennie egy jó prezentációnak.

A Logiscool táboraiba a www.logiscool.com/rs-hu/camps oldalon lehet jelentkezni. Bővebb információ a hello.subotica@logiscool.com e-mail-címen, valamint a 069/625546-es telefonszámon kapható.