2024. május 20., hétfő

Egy kis régi, egy kis új

A Budapest Klezmer Band lépett fel a szabadkai Zsinagógában, a VM4K szervezésében

Fergeteges koncertet adott csütörtök este a Budapest Klezmer Band a szabadkai Zsinagógában, ahol a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében lépett fel. Ahogyan az a zenekar bemutatójában is olvasható, a Budapest Klezmer Band 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek. A zenekar alapító vezetője és egyben zeneszerzője Jávori Ferenc „Fegya”, akinek újító elképzelései megteremtették a klezmer balett, a klezmer szvit és a klezmer musical műfajait is Magyarországon.

A zenekar által képviselt sokrétű, jellegzetesen Kárpát-medencei hangulatú klezmer igényes zenei világa hatalmas siker az európai és tengerentúli közönségnél egyaránt. A Budapest Klezmer Band számos rangos elismerésben és díjban is részesült. Az együttest Jávori Ferenc mellett Nagy Anna, Kohán István, Gazda Bence, Barbinek Gábor, Végh Balázs és Máthé László alkotja. A repertoárjukon sokféle dal szerepel, némelyekhez érdekes történetek is fűződnek. Jávori Ferenc elmondása szerint az Emanzipalt Klezmer például úgy jött létre, hogy egy New York-i zsinagógában léptek fel, ahol próba közben odament hozzájuk egy ortodox rabbi, aki közölte velük, hogy ez így nem lesz jó, mert nők nem zenélhetnek. Nekik akkor két női tagjuk is volt, akiknek félre kellett állni, a többieknek pedig csak nagy nehezen sikerült megtartaniuk a koncertet. Ezen úgy begurultak, hogy elkészítették a szóban forgó dalt, amit hallhattunk is a koncerten.

A Budapest Klezmer Band a szabadkai Zsinagógában (Fotó: Lukács Melinda)

A Budapest Klezmer Band a szabadkai Zsinagógában (Fotó: Lukács Melinda)

A Budapest Klezmer Band 2015-ben az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában készült Hegedűs a háztetőn előadásban is közreműködött – ebből is hallhattunk dalokat –, ugyanabban az évben Palicson léptek fel, a következőben pedig az akkor még romos állapotban levő Zsinagógában. Gazda Bence, a Budapest Klezmer Band hegedűse és énekese szerint van mire büszkéknek lennünk:

– Majd elájultunk, amikor beléptünk a térbe, amikor megláttuk, hogy milyen csodálatos lett a zsinagóga. Természetesen tudtunk róla, hogy folynak a felújítások, azt is tudtuk, hogy elkészült, de arra nem számítottunk, hogy ennyire gyönyörű és csodálatos lesz. Úgy is készültünk, hogy ihletettebb, a helyhez méltó műsort hozzunk. Nagyon szeretünk ide járni, Palicson is jól éreztük magunkat, nagy öröm a számunkra, amikor itt koncertezhetünk. A Covid után most ismét szabadabban lehet fellépni. A pandémiát minden művész megszenvedte, ki jobban, ki kevésbé, de nem ismerek olyan embert, aki abban az időszakban ugyanúgy élt és aktív volt, mint azelőtt. Ez egy érdekes időszak volt, ami a személyes tapasztalataim szerint azt is megmutatta a zenészeknek, hogy néha szükség van egy kis csendre, feltöltődésre is. Most már tér vissza az élet a művészetbe. Elég sok fellépésük van, és egyre csak érkeznek felkérések, az elmúlt években ettől elszoktunk, de most kezdünk visszaszokni – mondta a lapunknak Gazda Bence.