2024. május 15., szerda

Emlékezzünk és emlékeztessünk

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából nyilvános iskolai órát szerveztek a szabadkai Zsinagógában

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány és a Szabadkai Zeneiskola közös szervezésében csütörtök este egy nyilvános iskolai óra keretében tartottak megemlékezést a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. A rendezvényen a város zeneiskolájának diákjai és tanárai léptek fel, valamint Agyánszki Máté, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola történelem szakos tanára és Dušan Pavlović, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium igazgatója történelmi előadását is meghallgathatták a jelenlévők.

Mint azt Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora elmondta, már tavaly is szerveztek egy nyilvános iskolai órát, azelőtt pedig az alapítvány egy kisfilmet is készített a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, így emlékezve meg az áldozatokról, a tragikus eseményekről. A filmben Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész és Zsiga Pál hegedűművész működtek közre.

– Múlt évben a zenét az irodalommal kapcsoltuk össze. Olyan zeneművek hangoztak el, amelyeket zsidó származású zeneszerzők alkottak, az irodalmi művek pedig a holokauszt tematikával foglalkoztak, így egy rendkívül megrázó hangversenyben volt részünk. Idén az irodalmat a történelem váltotta fel, két történész előadása által. A holokauszt nemzetközi emléknapját nem szabad alkalmi rendezvény nélkül elmúlni hagyni. A szabadkai Zsinagóga kötelez minket arra, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk – hangsúlyozta Illés Hajnalka, hozzátéve: a felújított és ismét közkincsé tett Zsinagóga méltó helyszíne a holokauszt-emlékezetnek.

Az eseményen a Svetozar Marković Gimnázium teljes délutáni váltása is részt vett. Papp Albert, az intézmény második osztályos tanulója kiemelte: „A holokauszt mellett nem szabad elsiklanunk és nem szabad engednünk, hogy a jövőben ilyen és hasonló jelenségek megtörténjenek bárkivel szemben”.

– Fontos megtekinteni a körülményeket, hogy milyen helyzetek uralkodtak abban az időben, ami ehhez vezetett. Ilyen tényezők az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia, valamint a szegénység. Úgy gondolom, hogy a mai fiatalok nem látják ezt az egész helyzetet annyira áttekinthetően, mint amennyire kellene. Az lenne a legfontosabb, illetve arra kellene teljes erőből törekednünk, hogy a jövőben megakadályozzuk a megkülönböztetéseket – mondta Papp Albert.

Agyánszki Máté történész előadásában igyekezett átfogó képet adni arról, hogy hogyan fejlődött a türelmetlenség a zsidókkal szemben az évszázadok során, ami aztán a XX. században a holokausztban csúcsosodott ki.

– Meg kell értenünk, hogy ez a tragédia nem idegen emberekkel történt meg, hanem olyanokkal, akikkel abban az időszakban őseink néhanapján összejártak, egymás mellett éltek, szomszédok, barátok voltak. A holokausztban a részünket vesztettük el, nem pedig idegen emberek tragédiájáról van szó – fűzte hozzá Agyánszki Máté.

Nyitókép: Nyilvános iskolai óra a Szabadkai Zsinagógában, fotó: Marko Miščević, Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Facebook-oldala