2024. május 19., vasárnap

Természet és művészet

Újházi Adrienn is a kiállítók között

Szeptember 23-án nyílik meg a belgrádi Grad Művelődési Központ Városi Galériájában a Természet és művészet című kiállítás az éghajlatváltozással foglalkozó hét keretében. A kiállítás Újházi Adrienn, Marija Kozomora, Filip Stefanović, Jovan Babić és Nikola Vrzić munkáit mutatja be, amelyeket Ljudmila Stratimirović kurátor, a Grad Művelődési Központ művészeti vezetője válogatott össze.

 – Napjainkban tudatában vagyunk a természet és a környezet szennyezésének nagy veszélyeivel, illetve egyre többet beszélnek a gátlástalan cselekedetek okozta klímaváltozásról is. Ezek hatására a fiatal művészek létrehoztak egy kiállítást, amely a kortárs művészeti gyakorlatok integrálásával hozzájárul a környezet- és környezetgondozás fontosságának népszerűsítéséhez – írja közleményében a Grad Művelődési Központ.

A kiállítás a természet és annak erőforrásai által ihletett művészek csoportját hozza össze, akik feltárják a természeti elemek nyújtotta lehetőségeket és azokat a különféle módokat, amelyeket művészi projektjeikben felhasználtak. Kulcsfontosságú üzenetük, hogy szeressük, őrizzük, és törődjünk a természettel.

A kísérőprogram részeként előadásokat és műhelymunkákat is terveznek, valamint kiemelt vendégként jelen lesz a berlini művészeti laboratórium egyik alapítója, Christian de Lutz is, aki előadást tart az aktuális projektjeiről és kiállításairól. A kísérőprogram része a 23-ára meghirdetett bolhapiac is 13:00 és 18:00 óra között, amely az erőforrások megtakarítását és a hulladékcsökkentést népszerűsíti.

A kiállítás, amely a belgrádi német nagykövetség támogatásával valósult meg, október 7-ig tekinthető meg.