2024. május 11., szombat

Inspiráló témák, műhelymunkák

Lezárult a tehetséges vajdasági tanulók képzését szorgalmazó projekt Andrevljen

Több mint négyszáz vajdasági diák vett részt a tehetséges diákok képzésén az elmúlt tíz hétben Andrevljen – olvasható a tartományi oktatási titkárság közleményében. A projekt a tartományi felsőoktatási titkársággal együttműködve valósult meg, az oktatás színvonalának emelése céljából. A 10 millió dináros pályázatra összesen 104 intézmény jelentkezett.

–Az első két hétben nyolc általános iskola diákja vett részt, a további nyolc héten pedig 32 középiskola tanulója részesült képzésben. Heti szinten a diákok hat napot töltöttek Andrevljen, teljes ellátással – emelte ki Milica Vučićević tartományi oktatási segédtitkár.

A képzés időtartama alatt a szakmunkatársak vezetésével különféle tevékenységeket, műhelymunkákat tartottak a diákoknak. A program részeként a diákok meglátogatták Karlócát, valamint az egyetemei karokat is felkeresték.

– Számomra a karlócai látogatás volt a legérdekesebb, ahol megtekintettük a gimnáziumot, valamint a település nevezetességeit – mondta Nikolina Nikolić, az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium első osztályos tanulója.

Lara Kvaić, az újvidéki Mileva Marić Einstein Műszaki Középiskola második osztályos tanulója is részt vett a programban.

– A kedvenc műhelymunkám az önbizalom témájával foglalkozott. Az utóbbi időben ezzel igen keveset foglalkoznak a közösségi médiában. Kezd feledésbe merülni, ezért fontos az önbizalom fogalmának részletes körbejárása, alapos elemzése – nyilatkozta a diák.

– A képzés lényege, hogy tanuljunk valami újat, hogy olyan emberekkel találkozzunk, akik számára a kitartás,  a befektetett munka meghozta a sikert. Az itt szerzett tapasztalatokat a későbbi életünk során is hasznosítani tudjuk majd – tette hozzá Lazar Radošević, az újvidéki Gépészeti Középiskola  harmadik osztályos tanulója.

A képzés során többek között a következő témákkal foglalkoztak: A szabad gondolkodás fejlődése korokon át; Hogyan lehet beleszeretni a kémiába; A régió  képviselete; Az üvegházhatás; Ékszerek a történelem során; Az időjárás-előrejelzés meghatározása; Leonardo da Vinci; A misztikus Egyiptom és a fekete-fehér világ titkai (hogyan készülnek a képregények).