2024. május 12., vasárnap

Egy szál fehér rózsa 56-os mártírjaink sírjára

Vajdasági magyar diákok budapesti tanulmányi kirándulása

November elején a Nagy Imre Társaság és a szabadkai 56-os Műhely Civil Szervezet tizenötödik alkalommal tartotta meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló vetélkedőjét középiskolásoknak. A megmérettetésen részt vevő diákok felkészítő tanáraikkal együtt szombaton tanulmányi kiránduláson vehettek részt Budapesten, ahol olyan emlékhelyeket kerestek fel, amelyek Nagy Imréhez, az 1956-os forradalom miniszterelnökéhez kapcsolódnak. Kudlik Zoltán, a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság alelnöke lapunknak elmondta, hogy minden évben egyfajta jutalomként elviszik a verseny résztvevőit egy kirándulásra.

– Tizenötödik alkalommal szerveztük meg az 56-os középiskolás történelmi vetélkedőnk jutalomkirándulást. A Nagy Imre Társaságnak és az 56-os Műhelynek ugyanis kiemelt célja az, hogy megismertesse a vajdasági magyar fiatalokkal az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. A kirándulásnak is ez a legfőbb célja, hogy ne csak elméletben haljanak a forradalommal kapcsolatos helyszínekről, hanem azokat élőben is láthassák. Így értékes tapasztalatokkal térhetnek haza a fiatalok és még több információt hallhatnak az 56-os forradalomról, mivel olyan tapasztalt történészek mutatták be az akkori eseményeket, mint a Nagy Imre Emlékházban  Fodor Fanni vagy a 301-es parcellánál Szabó Viktor. Mint tudjuk Vajdaságban, a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően október 23-a nekünk délvidéki magyaroknak szintén nemzeti ünnep, ezért fontos, hogy fiataljaink is élményeket szerezzenek a forradalomról. Később remélhetőleg ők is továbbviszik 56 emlékezetét, és azokon a településeken, ahol vannak 56-os emlékhelyek talán éppen ők lesznek az október 23-ai megemlékezéseink zászlóvivői – mondta a NIT alelnöke.

Dr. Rajki Márton sírja (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Rajki Márton sírja (Fotó: Patyi Szilárd)

Szabó Zoltán, az 56-os Műhely Civil Szervezet elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a kirándulást nem tudták volna megszervezni a tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának támogatása nélkül.

– A kiránduláson összesen 51 résztvevője volt, tanárok és diákok egyaránt. Hozzá kell tenni, hogy mindig vannak olyanok, akik sajnos különböző okok miatt, például családi ügyek, vagy éppen a tanulás miatt nem tudnak eljönni. Vajdaság különböző területeiről voltak résztvevőink, Szabadkáról, Zentáról, Újvidékről és Topolyáról. Így ez a kirándulás mindig vajdasági szintű esemény szokott lenni.  A kirándulás résztvevőitől mindig pozitív visszajelzéseket kapunk, de ezt már maga a verseny is megmutatja nekünk, hiszen minden évben növekszik a versenyre jelentkező diákok száma. Idén 19 csapat jelentkezett, közülük 17-en vettek részt a megmérettetésen. Két csapat lemondta végül a részvételt. A részt vevők száma hála Istennek minden évben csak bővül. Ugyanígy a kirándulásra is mindig legalább 40-50 fő el szokott jönni – magyarázta a civil szervezet elnöke.

Nagy Imre sírját a vetélkedő nyertes csapatának tagjai koszorúzhatták meg (Fotó: Patyi Szilárd)

Nagy Imre sírját a vetélkedő nyertes csapatának tagjai koszorúzhatták meg (Fotó: Patyi Szilárd)

A csoportot szállító autóbusz Szabadkáról indult a kora reggeli órákban. A budapesti kirándulás első állomása az Orsó utcában található Nagy Imre-emlékház volt. Ebben az épületben élt és dolgozott Nagy Imre 1949-től egészen 1956. november 4-éig. A csoportot Fodor Fanni, az emlékház történész-muzeológusa fogadta, aki röviden felvázolta Nagy Imre életét és a kort, amelyben élt. Többek között ismertette Nagy Imre földosztásban játszott szerepét, 1953 és 1955 közötti miniszterelnökségét, forradalom alatti tevékenységét, valamint kivégzésének és újratemetésének körülményeit. Az ismertető után a diákok egy tesztet töltöttek ki, amelyben Nagy Imréről és az 1956-os forradalomról szóló kérdések szerepeltek. A tanulók a válaszokat az emlékházban található érintőképernyős asztalokon és tablókon találhatták meg. A teszt kitöltése után Nagy Imre dolgozószobájába vonultak, és meghallgatták a mártír miniszterelnök utolsó beszédét, amelyet a halálos ítélet kimondása után mondott el. A Nagy Imre-emlékház után a kirándulás a Jászai Mari téren folytatódott, ahol a résztvevők megtekintették a téren található Nagy Imre szobrot. Kudlik Zoltán és Szabó Zoltán pedig koszorút helyezett el az emlékművön. Ez után a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcelláját látogatták meg. A magyar nemzet egyik legfontosabb történelmi emlékhelyét Szabó Viktor történész, a Nemzeti Örökség Intézetének idegenvezetője mutatta be a diákoknak, és mutatta meg nekik többek között Maléter Pál, Tóth Ilona és Mansfeld Péter sírját. Emellett a történelmi verseny győztes csapata megkoszorúzta a 301-es parcellán található Nagy Imre sírját. Ez után a diákok azt a feladatot kapták, hogy a 301-es parcella sírjai és kopjafái között keressék meg a két délvidéki 56-os mártír forradalmár, Sörös Imre és dr. Rajki Márton végső nyughelyét. A sír megtalálói egy-egy fehér rózsát helyezhettek el mártírjaink síremlékén. A tanulmányút végül a szegedi adventi és karácsonyi vásáron tett sétával ért véget.

Nyitókép: Nagy Imre sírját a vetélkedő nyertes csapatának tagjai koszorúzhatták meg (Fotó: Patyi Szilárd)