2024. május 18., szombat

Sok halálos áldozata van a heves esőzéseknek és villámlásoknak Pakisztánban

Harmincnyolc halálos áldozata van a Pakisztán több régiójában pusztító heves esőzéseknek és az azokat kísérő villámlásoknak a hatóságok hétfői tájékoztatása szerint.

A legtöbb áldozatot – négy halottat és öt sérültet – az északi Pandzsáb tartományból jelentették, őket a helyi katasztrófavédelem szerint villámcsapás sújtotta.
A pénteken kezdődött heves esőzésekben már 21 embert csapott agyon villámlás – tették hozzá pandzsábi hatósági források.
A szintén északi Hajbar-Pahtunkva tartományból három halottról és ugyanennyi sérültről tudni, és áldozatokat jelentettek a délnyugati Beludzsisztán tartományból is.
A Pakisztáni Meteorológiai Intézet (PMD) közölte, hogy hétfőre a csapadék mennyisége csökkent.
Pakisztánt az éghajlatváltozás kiemelten sújtja, az esőzések különösen a monszunidőszak idején rendkívül nagy károkat okoznak országszerte. A jelenség leginkább a gyengébben megépített infrastruktúrát és a vályogházakat fenyegeti.
Az országban 2022-ben a megszokottnál hevesebb esőzéseket hozó monszun okozta áradások hatalmas területeket öntöttek el, és csaknem 1700 halálos áldozatot követeltek. A rekordmennyiségű monszuneső és az északi hegyekből lezúduló heves gleccserolvadás nyomán kialakult árvíz a 220 milliós lakosságból 33 millió embert érintett.

Az ár több ezer kilométernyi utat és 440 hidat mosott el, valamint megrongálta az ország vízhálózatát is.