2024. április 17., szerda

Netanjahu győzni akar, nem egyezkedni

Kairóba indult Iszmail Hanije, a Hamász vezetője, hogy egyiptomi vendéglátóival egyeztessen a Gázai övezetben fogva tartott túszok elengedéséről és a fegyverszünetről. Benjámin Netanjahu előzőleg elutasította a Hamász ajánlatát, s közölte: a cél a terrorszervezet elleni „teljes győzelem”, amely elérhető közelségbe került, a gázai hadművelet pedig néhány hónap múlva befejeződhet.

Iszmail Hanije, a Hamász vezetője a hírek szerint tegnap Kairóba indult, hogy új tárgyalási fordulót kezdjen egyiptomi közvetítőkkel a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedéséről és a fegyverszünetről. A terrorcsoport képviselői a napokban már tárgyaltak Abbász Kamel egyiptomi kémfőnökkel és kairói tisztségviselőkkel, akik új javaslatot állítottak össze az izraeli–palesztin ellenségeskedés „felfüggesztésére”.

A Hamász nemrég négy és fél hónapos fegyverszünetet javasolt, amelynek részeként mindegyik túszt három szakaszban engedné el, ám Izraelnek cserébe minden katonáját ki kellene vonnia a Gázai övezetből. A javaslat szerint tárgyalásokat kellene kezdeni a konfliktus befejezéséről is.

Izrael a háború kezdete óta többször jelezte: nem vonja ki katonáit a palesztin területről és nem vet véget a gázai hadműveletnek, amíg a Hamászt fel nem számolja. Az ország miniszterelnöke szerdán este elutasította a Hamász ajánlatát. Benjámin Netanjahu közölte: a terrorszervezet elleni „teljes győzelem” elérhető közelségbe került, és Izraelnek nincs más választása, mint az ellenség teljes megsemmisítése. A kormányfő azzal számol, hogy a gázai hadművelet „csak” néhány hónapig tart még.

Netanjahu előzőleg fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki jelezte aggodalmát amiatt, hogy a hadművelet kiterjed az övezet déli határán fekvő Rafahra is, ahol a helybeliek mellett több mint egymillió menekült zsúfolódott össze. Blinken hangsúlyozta: minden lehetséges intézkedést meg kell hozni a civilek megkímélése érdekében.

A megbeszélésen szóba került a humanitárius segítség mennyiségének növelése is, továbbá a túszok kiszabadításának lehetősége. Blinken kifejezte reményét, hogy sikerül kimenteni a túszokat. Izrael szerint az iszlamista terrorszervezetek még 136 személyt tartanak fogva. Közülük 31 már nem él.

Az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora a gázai palesztin civilek nehéz helyzetére figyelmeztetett. Martin Griffiths aggodalmát fejezte ki a gázai lakosság túléléséhez szükséges alapvető feltételek hiánya miatt. Közölte: „Borzasztóak az életkörülményeik, hiányoznak a túléléshez szükséges alapvető dolgok, éhség, betegség és halál leselkedik rájuk.”

Az ENSZ szerint több mint egymillió ember él összezsúfolódva az egyiptomi határnál található Rafahban. Négyszer annyian, mint a Hamász által október 7-én Izraelben elkövetett tömeggyilkosság megtorlásaként elindult izraeli katonai akció előtt.
Az övezetben a harcok kezdete óta már több mint 27.500 ember halt meg – idézte Griffiths a gázai egészségügyi hatóságok adatait, hozzátéve, hogy a harcok folytatása Rafahban újabb áldozatokkal jár, s az eddigieknél is jobban megnehezíti a humanitárius műveleteket.

Az izraeli haderő (IDF) folytatja a hadműveleteket. Hivatalos közlés szerint több tucat feltételezett terroristát fogtak el (a Rafahhoz közeli) Hán-Júniszban, köztük ketten részt vettek az október 7-ei támadásban. A város egy másik helyszínén több mint húsz Hamász-fegyverest öltek meg, Gáza északi részén pedig legalább tízet.

Ciszjordániában is összecsapásra került sor; a katonák agyonlőttek egy palesztin fegyverest, aki tüzet nyitott rájuk. Az incidensben további két palesztin megsebesült.

 

Nyitókép: Újabb hozzátartozókat siratnak. A felvétel tegnap a rafahi halottasház előtt készült (Beta/AP)