2024. április 30., kedd
A MINISZTERELNÖK KARÁCSONYI INTERJÚJA

Hamarosan minden jó lesz

Aleksandar Vučić: 2016 végéig, vagy 2017 elejéig Szerbia Németországnál is több kilométernyi autópályát épít ki

Pravoszláv karácsony napján adott interjújában a Pink TV reggeli műsorában Aleksandar Vučić miniszterelnök az európai integrációról, az országra váró fellendülésről, a legfontosabb állami vállalatok magánosításáról és az őt érő támadásokról beszélt. Szerbiának továbbra is stratégiai célja az európai integráció, ezért a szerb kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország rendezetté váljon, mondta, majd kifejtette abbéli véleményét, hogy belépve az Európai Unióba, Szerbia biztosan nem a legszegényebb tagország lesz. Éppen ezért kezdte meg az aktuális kormány a nehéz és fájdalmas reformok végrehajtását, emelte ki Vučić, hozzátéve, hogy nemzetközi partnerei rendkívül tisztelik a reformok végrehajtásáért a kormányt. Tisztelik Szerbiát, mert olyasmit látnak, amit eddig sem a régióban, sem Dél-Európában sehol nem tapasztalhattak, fejtette ki a miniszterelnök, aki a folytatásban elégedetten emelte ki, hogy Szerbia az ukrajnai válság kapcsán sikeresen megőrizte semlegességét.

A szerb kormány első embere hiszi, hogy 2015 a fejlesztés és fejlődés éve lesz, amikor rendkívül sok dolgot sikerül majd befejezni és elvégezni. Amikor az aktuális kormány mandátuma végére ér, a polgárok biztosan emlékezni fognak arra, hogy 2015-ben mennyi mindent elvégzett, hangsúlyozta Vučić, hozzátéve, hogy 2016 végéig vagy 2017 elejéig Szerbia Németországnál is több kilométernyi autópályát épít majd ki.

– Folyamatosan odafigyelek a polgárok véleményére. Megértem, hogy számos negatív észrevételük van, ugyanakkor tudják, hogy ez a helyes út. Az egész világon elismerően nyilatkoznak az intézkedéseinkről. A szerbiai szakértőknek sem volt negatív megjegyzésük az idei költségvetésre. A kormánynak drámai nagyságrendben sikerült csökkentenie az államháztartási hiányt, amely két éven belül akkora lesz, mint amekkora Olaszországban, vagy Franciaországban. Sőt, az is megtörténhet, hogy kisebb lesz. A különböző törvényeknek és intézkedéseknek köszönhetően Szerbia a gazdasági eredmények alapján összeállított nemzetközi listákon jövőre 30, vagy 40 helyezéssel javítja majd jelenlegi pozícióját. Az is biztos, hogy újabb fizetéscsökkentés nem lesz – taglalta Vučić.

A magánosítás folyamatában lévő smederevói Acélművek kapcsán a miniszterelnök elárulta, az alkalmazottak és ő is azt szeretnék, ha a vállalat az amerikai Esmark Steel Group tulajdonába kerülne. Nem sokkal ezelőtt még senki nem hitte, hogy a smederevói Acélművekre fényes jövő vár, most viszont a versenypályázatra legalább egy vagy két szabályos ajánlat érkezett, magyarázta Vučić, majd kifejtette, hogy a szóban forgó vállalat a magánosítást követően jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez az országban. A beérkezett ajánlatokat tartalmazó borítékokat holnap nyitják fel, a végső döntés, illetve megoldás pedig legkésőbb január 31-ig megszületik, részletezte a miniszterelnök, a magánosítás előtt álló Szerbiai Telekom kapcsán pedig elmondta, hogy a német, az osztrák és a francia állami távközlési vállalatok is érdeklődnek a Telekom iránt.

Mivel egyre gyakoribbak a találgatások a kormányátalakítással kapcsolatban, Vučić aláhúzta, hogy erre csakis a smederevói Acélművek magánosításának lezárását követően kerül sor. A kormányfő véleménye szerint a miniszterek igyekeztek és küzdöttek az elmúlt hónapokban.

Tekintettel arra, hogy január 1-től Szerbia az EBESZ elnöklője, Vučić arra számít, hogy tovább javul az ország nemzetközi megítélése, ugyanakkor nem hiszi, hogy Szerbia megoldhatja a világ összes problémáját. Ami az EU és Szerbia közötti csatlakozási tárgyalásokat illeti, a kormányfő meg van róla győződve, hogy idén legalább négy vagy öt tárgyalási fejezetet sikerül megnyitni. A kormány eddig is sokat tett ezért és a jövőben is az eddigiekhez hasonló odaadással áll hozzá a témához, ezért hamarosan biztosan megnyílnak majd az első tárgyalási fejezetek, nyomatékosította Vučić, mondván, hogy sok minden függ a február 9-én Brüsszelben megtartandó, Belgrád és Pristina közötti tárgyalások következő fordulójától. A tárgyalások során Belgrádot a jövőben Vučić fogja képviselni Ivica Dačić kormányfőhelyettes, külügyminiszter és egyéb miniszterek kíséretében.