2024. április 30., kedd

Marad a magasabb szintű harci készültség

Ismeretlen elkövetők lövéseket adtak le a szerb tulajdonú étteremre, ahol Thaçi megkávézott

A köztársasági elnök döntésének értelmében a Szerbiai Katonaság harci készültsége az eddigiekhez képest magasabb szinten van, és azon is marad, amíg nem döntenek ennek az ellenkezőjéről – nyilatkozta Aleksandar Vulin védelmi miniszter. Aleksandar Vučić államfő a szombaton Zubin Potokban, a Gazivode vízerőmű, illetve a helyi környezetvédelmi és sportközpont területén történt incidens után rendelte el a katonaság legmagasabb szintű harci készültségét.

Az illetékesek az ország egész területén figyelemmel kísérik a biztonsági körülmények alakulását – magyarázta Vulin a Szerbiai Rádió és Televízió tudósítása szerint. Mint hozzátette, egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy bárhol bármilyen incidens történhetne. Milan Mojsilović, a katonaság vezérkari főnöke vasárnap kifejtette, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja a köztársasági elnök a katonaság harci készültségére vonatkozó döntését – mondta Vulin.

A koszovói eset kapcsán ma derült ki, hogy vasárnapra virradóra ismeretlen elkövető vagy elkövetők sortüzet adtak le Goran Dražević házára, illetve éttermére. Arról a Zubin Potok-i vendéglátóipari létesítményről van szó, ahol Hashim Thaçi, Koszovó államfője szombaton a Gazivode vízerőműben tett látogatását követően megkávézott, valamint megivott egy pohár pálinkát. Dražević meg van róla győződve, hogy azért lőttek a házára, mert vendégül látta Thaçit. A sortüzet éjszaka adták le, amikor már mindenki nyugovóra tért, egyebek mellett arra a szobára is lövéseket adtak le, ahol a férfi a feleségével és a gyermekeivel aludt – adta hírül az N1 TV, az Insajder oknyomozó hírportál pristinai szerkesztőségének a hírösszeállítására hivatkozva. A szoba és az étterem mellett az épület tetőszerkezetében is kár keletkezett, nagyjából 60 tetőcserép tört el – nyilatkozta Dražević, aki korábban a Jugoszláv Katonaság tisztje volt.

– Az esetet nem jelentettem a rendőrségnek, mivel kétlem, hogy bármit is tennének. Szombaton Thaçi betért az éttermembe, megkérdezte, hogy megihat-e egy kávét. A kávé mellé egy pohár pálinkát is felszolgáltam neki. Földimnek szólítottam, mivel szintén Šipoljából származik, ahonnan én. Elbeszélgettünk és nevettünk egy jót – nyilatkozta Dražević.

A támadás megtörténtét vasárnap este a koszovói rendőrség is megerősítette.