2024. április 24., szerda

Béremelés és új feladatok az osztályfőnököknek

E hónaptól Szerbia-szerte az iskolákban további béremelést kapnak az osztályfőnökök, de a napi iskolai munkában szintén más, még felelősségteljesebb szerep hárul rájuk. Mindez abban mutatkozik meg, hogy kötelességük gyakrabban és átláthatóbban figyelemmel kísérni, mi történik diákjaikkal, jelentéseket küldeni és gyakorlatilag egyfajta iskolai mappákat  készíteni.

Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter a közelmúltban felhívta a figyelmet arra, hogy a szülők végtelenül szeretik gyermekeiket, de sokszor nincs objektív nézőpontjuk. Éppen ezért egyre fontosabb szerep jut az osztályfőnököknek, mert bár nem ismerhetik tüzetesen az osztály minden diákjának lelki világát, az alap személyiségtípusok megkülönböztethetők náluk, és ezekre érdemes odafigyelni.

– Az osztályfőnököknek különböző megközelítést kell alkalmazniuk a szülőkkel, ahhoz viszonyítva, hogy az adott gyermek mely személyiségtípushoz tartozik. Ezért éreztük szükségesnek, mind a kitüntetést, mind azt a minimális béremelést, amelyben az osztályfőnökök részesülnek – mondta a miniszter.

Mirjana Marković, a Gyermekpszichológiai Központ pszichológusa a Blicnek adott nyilatkozatban azt mondja, hogy azok az osztályfőnökök, akik szinte mindennap a gyerekekkel vannak, észrevehetik, hogyan és miért viselkednek a gyerekek úgy, ahogy.

– Nagy teher nehezedik a tanárokra, mert biztos vagyok benne, hogy nem lesz könnyű megszerezniük a szükséges képzést ehhez a munkamódszerhez, amelynek során értékelik a tanulók viselkedését. A tanárt képezni kell arra, hogy felismerje, mit jelent, jelez a gyermek viselkedése. Másrészt vannak olyan gyerekek, akik másképp viselkednek az iskolában és otthon, így az, hogy egy gyerek hogyan viselkedik az iskolában, nem feltétlenül valós kép róla – mondja Mirjana Marković. Továbbá rámutat arra, hogy minden változik a szerbiai iskolákban, de a tanulás módja változatlan, és korszerűsítésre szorul.

Nyitókép: Slavica Đukić Dejanović, fotó: Tanjug