2024. június 17., hétfő

Nemzetközi visszhangja lett a Gruhonjić-ügynek

Az amerikai külügyminiszternek is elküldték az egyetemi tanár ellen irányuló tevékenységre és retorikára reagáló levelet

Dinko Gruhonjićot, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara újságírás szakának rendkívüli tanárát, a szerbiai értelimiségieket és egyetemi tanárokat követően a CCS nevű nemzetközi tudósbizottság (Committee of Concerned Scientists) – amely az akadémiai tevékenység és a kutatás szabadságáért száll síkra – is támogatásáról biztosította, azaz nyílt levéllel fordult Aleksandar Vučićhoz. Ebben arra kéri a szerb államfőt, ne támogassa a Dinko Gruhonjić testi épségét veszélyeztető nyilatkozatokat, koholt vádakat. A Beta hírügynökség összeállítása szerint a levelet elküldték Antony Blinken amerikai külügyminiszternek is. Kiemelik, a szervezet előtt ismerős az a tortúra, amelynek Gruhonjić az áldozata. A CCS a szerbiai államvezetést arra kéri, határolódjon el a fenyegetőktől.

– Dinko Gruhonjić nemcsak egyetemi tanár, hanem újságíró és három könyv szerzője is. Egyik könyve azon írásainak a gyűjteménye, amelyekben a háborús bűnösök nacionalista méltatásának a gyakorlatát bírálja. Már ezek az írásai a hatalom közeli média céltáblájává tették. Nemrégiben közzétettek egy manipulatív, montázsvideót, amellyel azt a látszatot szándékozták kelteni, hogy Gruhonjić egy horvát háborús bűnössel azonosul. Ezt követően többször megfenyegették, lakótömbjének falára is fenyegető graffitit festettek. Személyes adatait ugyancsak nyilvánosságra hozták, majd ismét halálosan megfenyegették. Mélységesen aggódunk, mivel az a benyomásunk, hogy szervezetten és koordináltan igyekeznek elhallgattatni Gruhonjićot, és veszélyeztetni testi épségét – fogalmaznak a nyílt levélben.

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Etikai Bizottsága hétfőn ült össze, hogy megvitassa az egyetemista parlament azon követelését, hogy gyűlöletbeszéd miatt bocsássák el Gruhonjićot. A bizottság kiegészítést és javítást kérve visszaküldte az egyetemista parlamentnek a beadványt. Az említett testület 30 napot kapott a kiegészítésre – emelik ki a Vajdasági Rádió és Televízió összeállításában. Hozzáteszik, az eljárást az akadémiai integritásról szóló kódexszel összhangban indították el. A bizottság azt hivatott megállapítani, hogy Gruhonjić megsértette-e az etikai kódexet. A Bölcsészettudományi Kar blokádját 4 napot követően vasárnap oldotta fel a Gruhonjić elbocsátását kérők csoportja, állítólag ideiglenesen, a vizsgaidőszak miatt.

Dr. Halupka-Rešetar Szabina, az Újvidéki Egyetem nemzetközi együttműködésért felelős rektorhelyettese hétfőn lemondott tisztségéről. Döntését azzal indokolta, hogy a kar blokádjának napjaiban a rektorátus egyáltalán nem reagált.

– Miután anyaintézetemet, a Bölcsészettudományi Kart több napon át blokkolta az egyetemista parlament, az Újvidéki Egyetem Rektorátusa pedig semmiféle támogatást nem nyújtott, többé nem áll lehetőségemben betölteni a nemzetközi együttműködésért felelős rektorhelyettes tisztségét – fogalmazott a Danas napilap szerint Halupka-Rešetar Szabina, valamint támogatásáról biztosította kollégáit és a hallgatókat, akiknek a kar blokádja miatt sérült a munkához és a tanuláshoz való joga.

Mindeközben Veran Matić, az újságírók biztonságáért felelős munkacsoport tagja megerősítette, hogy a rendőrség a napokban két személyt tartóztatott le Gruhonjić és Ana Lalić Hegediš, a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (Nezavisno društvo novinara Vojvodine–NDNV) elnökének fenyegetése miatt. Egyiküket – már körözték – a szerb–horvát határátkelőn, Batrovcinál fogták el. Matić elmondása szerint autójának átkutatása során bizonyítékokat találtak, hogy Lalić Hegedišt és Gruhonjićot is fenyegette. A másik gyanúsítottat Újvidéken tartóztatták le. Ő „csak” az NDNV elnökét fenyegette meg. Az ügyészség mindkét gyanúsított tekintetében előzetes letartóztatás elrendelését javasolta, ám a bíróság ezt indokolatlannak találva szobafogságot rendelt el. 

Nyitókép: Grafiti annak a háznak a falán, ahol Gruhonjić lakik (Fotó: Beta)