2024. április 19., péntek

Teljes körű átvilágítás lesz a gyermekotthonokban

Orbán Viktor: Sulyok Tamás jelölését a tapasztalat és a szakmai tekintély indokolta

Az új államfő feladata lesz, hogy helyreállítsa az előző köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmi döntése miatt megbomlott nemzeti egységet, világossá kell tenni, hogy pedofil vagy ahhoz kapcsolódó bűncselekményekhez kötődő ügyekben nincs pardon – jelentette ki a magyar miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor elmondta: a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról, a kegyelem a köztársasági elnök kizárólagos joga, Novák Katalin pedig egy olyan ügyben mondott igent, amelyben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna, a nem. Hozzátette: ezt szinte mindenki így érezte az országban, a jobboldalon meg különösen, hiszen a családi értékek, gyermekek védelme, a gyermek mint érték a „mi politikai krédónk, hitvallásunknak a középpontjában áll”.

Úgy értékelt: a döntés miatt megbomlott a nemzeti egység, amelyet az államfő lemondásával lehetett helyreállítani. „Az elnök asszony becsületére legyen mondva – aki egyébként fantasztikus munkát végzett, és mindannyian szerettük és szeretjük – ezt a hibát beismerte, és távozott” – tette hozzá.

Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének államfővé jelölését a tapasztalattal, az alkotmányos és jogi ügyekben való jártassággal, a nemzetközi jog ismeretével, a nemzetközi térben való forgolódással, a politikai intézmények természetrajzának ismeretével és egy szakmai tekintélyt is megadó életúttal indokolta. Elmondta, ezek a tulajdonságok együtt az Ab elnökét rajzolták ki, mint a leginkább alkalmas jelöltet. Közölte azt is, a jelölést hosszú egyeztetések, tárgyalások előzték meg, a legutolsó körben a Fidesz elnöksége is tárgyalt róla.

Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy Sulyok Tamás világossá fogja tenni, amikor először szól az országhoz, hogy pedofil vagy ahhoz kapcsolódó bűncselekményekhez kötődő ügyekben nincs pardon, ilyen nem fordulhat elő, nem történhet meg.

„Remélem, fel is szólít bennünket arra, hogy a szükséges, az ilyen dolgok meg nem történéséhez szükséges jogszabály-módosításokat, kormányzati döntéseket hozzuk meg” – tette hozzá, jelezve ugyanakkor, hogy ezeknek egy részét már meg is hozta, és elrendelt egy teljes körű átvilágítást és ellenőrzést.

Hangsúlyozta: egy tisztességes országban, mint Magyarország, nem fordulhat elő olyan, mint ami a bicskei gyermekotthonban történt, és amit a kegyelmi ügy hozott felszínre.

„Ez egész egyszerűen elfogadhatatlan, és ha már nem lehet miszlikbe vágni azokat, akik hozzányúlnak a gyerekünkhöz, hát az a minimum, hogyha elítélték őket, akkor utána nincs pardon és kegyelem” – jelentette ki.

Közölte: át kell világítani az összes ilyen intézményt abból a szempontból, hogy a mostani vezetők átmentek-e a megfelelő alkalmassági vizsgálaton, megfelelnek-e a feltételeknek, és ez vajon mindenre kiterjedt-e. Hozzátette: ennek az életvitelre, a szexuális devianciára, a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie.

„Olyan emberek, akik veszélyt jelentenek a gyerekekre, nem dolgozhatnak se iskolában, se óvodában, se gyermekotthonban” – jelentette ki.

Hangsúlyozta: „lehetetlen, hogy egy ilyen ügy – amelynek a középpontjában a pedofil bűncselekményt elkövető gyermekotthon-igazgató áll – megtörténhet, és utána nem azonnal robban fel az adott közösség, hanem még mismásolás, rejtegetés, sumákolás történik.

A magyar miniszterelnök azt mondta: rendet kell tenni, és rendet is fognak tenni ezen a területen, ezt a munkát személyesen fogja nyomon követni, és a végén megfelelő döntésekkel szeretné lezárni.

Nyitókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI)