2024. június 17., hétfő

A Vatikán csaknem ötven alkalmazottja tett panaszt a rossz munkakörülmények miatt

A Vatikán 49 alkalmazottja tett panaszt a rossz munkakörülmények miatt – ismertette vasárnap a Corriere della Sera című olasz lap a dolgozók követeléseit tartalmazó dokumentumra hivatkozva.

A vatikáni múzeumok felvigyázói, restaurátorai és a helyi könyvkereskedés alkalmazottai a vatikánvárosi városvezetésnek címzett üzenetükben figyelmeztettek, hogy amennyiben nem tesznek eleget követeléseiknek, úgy csoportos pert készülnek indítani.

Az alkalmazottak egyebek között arra neheztelnek, hogy nagyon rosszul fizetik a túlórákat, illetve nincsen semmilyen szociális biztosításuk a munkanélküliség vagy olyan válsághelyzetek esetére, mint amilyen a koronavírus-járvány idején volt. A dolgozók törekvéseikkel az ismert olasz jogászhoz, Laura Sgróhoz fordultak.

Az érintett dolgozók, akik mindannyian Róma városának lakosai, azt állítják, hogy „naponta 25-30 ezer ember fordul meg a vatikáni múzeumokban, annak ellenére, hogy az egy napra meghatározott látogatók maximális számát 24 ezerben határozták meg". Továbbá azt is sérelmezik, hogy a vatikáni múzeumok termeiben nincs légkondicionáló berendezés. Ezenfelül problémaként jelölték meg a csendőrök alacsony számát, különös tekintettel arra, hogy rendbontó látogatók néha a felvigyázókra is kezet emelnek.

„A pápa jogokról beszél, de minket csak puszta áruként kezelnek" – sérelmezték a dolgozók.

A vatikáni múzeumok vezetése egyelőre nem reagált a panaszokra.

A mintegy 4800 alkalmazott több mint fele a Szentszéknél dolgozik, tehát a hivatalokban, a sajtóosztályon vagy a nagykövetségeken, a többiek a 44 hektár területű Vatikánváros önkormányzati dolgozói, kertészek, eladók, postások, múzeumi felvigyázók és takarítók.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak hetente 36 órát kell dolgozniuk. Kétévente szolgálati idő alapján járó juttatást, illetve inflációs kompenzációt kapnak, amennyiben azt nem fagyasztották be. Utóbbira 2021-ben volt példa, a koronavírus-járvány idején. A nyugdíj- és társadalombiztosítási járulék nagyjából a bruttó kereset tíz százaléka. Személyi jövedelemadó nincs.

Nyitókép: Beta/AP