2024. június 21., péntek
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK

A VMSZ-é az egyedüli magyar lista

Pásztor Bálint: A lakossággal egyeztetve a községek egyenrangú fejlesztés a cél

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós szerződés aláírására az előttünk álló hetekben kerül sor, ahogy az államtitkárok kinevezésére is – hangsúlyozta tegnap dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorában. A párt elnöke rámutatott, aVMSZ Tanácsa már döntött az államtitkárok személyéről, és mind a nyolcan készek, hogy átvegyék a hivatalukat, és elkezdjék szolgálni közösségünket.

Az Újvidéki Radió vendégeként dr. Pásztor Bálint többek között az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról beszélt. Rámutatott, a VMSZ nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne kampányoljon gőzerővel és ne mondja folyamatosan az embereknek, hogy a választások tétje azok a célok, amelyeket a vajdasági magyar emberek fontosnak tartanak. Topolyán, Zentán, Magyarkanizsán meg szeretnék őrizni a polgármesteri tisztséget annak érdekében, hogy döntő befolyásuk legyen az önkormányzatok irányításában. A többi önkormányzatban pedig, így Szabadkán is, a befolyásukat, a pozícióikat szeretnék javítani. Mint mondta, ennek a városnak lokálpatrióta vezetésre van szüksége.

– Olyan vezetésre, amely nem Belgrádból kap utasításokat, hanem saját polgáraival párbeszédet folytatva alakítja ki a megvalósításra váró prioritásokat. Az elmúlt négy évben sok olyan célt valósítottunk meg Szabadkán, amelyek nemcsak a magyaroknak jók, hanem a velünk élőknek is: a szerbeknek, horvátoknak, bunyevácoknak. Gondolok az épített örökség megőrzésére. A régi szabadkaiak számára, a szabadkai lokálpatrióták számára fontos az, hogy ne bontsák le fölülünk a várost. Az elmúlt négy évben legalább 55 épületet óvtunk meg a lebontástól a város központjában – ecsetelte Pásztor Bálint. Palicson pedig – tette hozzá – a régi fénynek és hírnévnek a visszaállítását tűzték ki célul, illetve a helyi közösségek egyenrangú fejlesztését.

Elmondta ugyanakkor, Szabadkán várhatóan a VMSZ és a Szerb Haladó Párt tartja meg a városvezetést, ám egyáltalán nem mindegy, hogy melyik az erősebb párt. Mindegyik kormánykoalíciót alkotó pártnak van ráhatása a szabadkai történésekre, de az utolsó szó a polgármesteré, nála van a kasszakulcs, illetve a pecsét. Ezért fontos, hogy melyik párt szerzi meg a legnagyobb befolyást Szabadkán, akárcsak Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Kishegyesen, de Topolyán is ugyanez a helyzet.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, Magyarkanizsán a listát Fejsztámer Róbert vezeti, Topolyán Szatmári Adrián, Zentán pedig Burány Hajnalka. Amennyiben a VMSZ szerzi meg a legtöbb szavazatot ezekben az önkormányzatokban, a polgármesteri tisztség őket illeti meg.

Kishegyesen a listát Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke vezeti. Ebben a községben jelenleg az SZHP-vel mandátumegyenlőség van, de mivel ötven szavazattal többet szereztek a haladók, ők nevezhették ki polgármestert. Ezúttal abban reménykednek, hogy a VMSZ kerül a jobb pozícióba, ami véleménye szerint a kishegyesiek, a bácsfeketehegyiek, de a szikicsiek érdekét is szolgálná. Számos önkormányzatban, mint Palánka, Bács, Mitrovica, Versec, Verbász, Hódság, a VMSZ az SZHP-vel egy listán indul. Belgrádban pedig a közös listán szerepel a Szerb Radikális Párt jelöltje is. Dr. Pásztor Bálint elmondta, mondhatták volna, hogy mivel a haladók a radikálisokat is feltették a belgrádi listára, ezért két mandátum után a VMSZ nem állít belgrádi önkormányzati képviselőt. Nem örülnek annak, de így a fővárosi magyaroknak a jövőben is lesz városi képviselőjük.

A választásokon induló egyetlen magyar lista a Vajdasági Magyar Szövetség listája. A többi magyar párt nem önállóan indul, hanem olyan ellenzéki pártokkal szövetkezve, amelyek az elmúlt években sokkal többet tettek a vajdasági magyar közösség ellen, mint például a radikális párt.

– Távol álljon tőlem, hogy védjem a Szerb Radikális Pártot, de az elmúlt években nem ennek a pártnak a tagjai mondták azt, hogy Újvidéken a fasisztáknak akarunk emlékművet állítani, amikor az 1944–45-ös vérengzések ártatlan magyar áldozatai emlékművének felállításáról volt szó – mondta Pásztor. Hozzátette azt is, hogy négy önkormányzatban: Óbecsén, Törökbecsén, Topolyán és Temerinben két magyar párttal, a Magyar Egység Párttal és a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal közösen indulnak az önkormányzati választáson.

Tegnap járt le a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni szavazópolgárok regisztrációjának határideje. A levélcsomagok feltehetően még ebben a hónapban megérkeznek. Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke a Fidesz–KDMP az európai parlamenti választások listáján a 8. helyen szerepel, ami a VMSZ elnöke szerint a VMSZ eddigi teljesítményének, munkájának az elismerése.

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy a június 2-i önkormányzati választások mellett saját kampányukként kezelik a június 9-i európai parlamenti választásokat is, ebben az esetben a Fidesz–KDMP mellett kampányolnak. Mint mondta, mindent meg fognak tenni azért, hogy a nagyjából 60 ezer szavazatot – amennyi volt előző alkalommal – most is a Fidesz–KDMP tudhassa a magáénak innen, Vajdaságból.