2024. március 4., hétfő

Fejlődő együttműködés

Aleksandar Vučić szerb államfő és Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnök mai találkozóját követően a szerb államfő elmondta, hogy a mai napon egyértelműen megerősítették a két ország közötti kétoldalú együttműködést.

Köszönetet mondott továbbá Ciprusnak a területi integritás és szuverenitás érdekében nyújtott támogatásukért. Elmondta azt is, hogy Ciprus igaz barátja Szerbiának, valamint, hogy Szerbia is igaz barátja Ciprusnak. Aleksandar Vučić hozzátette, hogy Ciprus csak Egyiptommal és Görögországgal tart ilyen jellegű csúcstalálkozót, mint amilyen a mai és a holnapi. Szerinte ez is azt mutatja, hogy ez a kapcsolat kölcsönösen fontos mindkét fél számára. A ciprusi elnök két napos látogatást tesz Szerbiában, a Nikola Tesla repülőtéren Ivica Dacic külügyminiszter fogadta a delegáció érkezését.

Ciprus egyike annak az öt uniós tagállamnak, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Níkosz Hrisztodulídisz rámutatott, hogy Ciprus erősen támogatja Szerbiát, ami az uniós csatlakozást illeti. Úgy véli, Szerbia az utóbbi időben nagyon fontos lépéseket tett ez ügyben. Szerbiát és Ciprust hosszú távú barátság köti össze, melyet ez a látogatás is bizonyít. A ciprusi elnök többek között azt is elmondta, hogy alig várja, hogy a közeljövőben ő is üdvözölhesse Aleksandar Vučićot Cipruson.

Nyitókép: Tanjug képernyőfelvétel