2024. április 25., csütörtök

Nincs szórakozás alkoholos ital nélkül

Egyre több fiatal szorul kezelésre mentális zavarok miatt

Az alkohol és a kábítószer-fogyasztás egyre gyakoribb jelenség, így a mentális egészséggel foglalkozó intézményekben is egyre többször találkoznak olyan fiatalokkal, akik korlátlanul fogyasztják ezeket a bódító szereket. Bár a belgrádi Laza Lazarević Pszichiátriai Kórház 18 évnél idősebb pácienseket fogad, Ivana Stašević Karličić, az intézet igazgatónője szerint egyre több a kiskorú, akit az intézetbe utalnak sürgős ellátásra, ittasság miatt.

Stašević Karličić a Tanjug hírügynökségben elmondta, a fiatalok körében az egész világon egyre elterjedtebb forma, hogy nincs szórakozás szeszes ital nélkül, becsületbeli kérdéssé vált a fogyasztása, mert a kortársak előtt bizonyítási kényszer ebben a korban még nagyon fontos. Ugyanakkor rámutatott arra, az is hátráltató tényező, hogy tájainkon toleranciával tekintünk az alkoholizmusra.

– Nincs ünnep, gyász, szomorúság, sem bármilyen esemény, amit egy átlagos szerbiai polgár ne szeszes ital fogyasztásával ünnepelne meg. Senki sem gondol ennek hosszú távú következményére, akár az alkoholtól való függőségre – mondta az igazgatónő, majd hozzáfűzte, hogy ez különösen rossz hatással van a fiatalok testi és lelki fejlődésére.

– A fiatalok drámaibban reagálnak a külső környezeti hatásokra, még az apró okokra is. Ez nagy intenzitású akut szorongást vált ki, amit alkohollal kezelnek, hiszen ennek nyugtató hatása is van. Az alkoholt gyakran szorongásoldónak nevezzük – emelte ki a pszichiatriai kórház igazgatónője –, és hozzáfűzte, a legnagyobb gondot az okozza, hogy a fiatalok könnyen hozzáférhetnek.

– Az alkoholos italok fogyasztása, valamint a pszichoaktív anyagoktól való függőség leggyakrabban másodlagos rendellenesség, amellyel egy korábbról fakadó mentális zavar tüneteit, szorongást, alvászavart és hangulati zavarok tüneteit kívánják leplezni – figyelmeztet Stašević Karličić.

Mint mondta, csak a megelőzés adhat eredményeket az egészségügyi rendszerben. Véleménye szerint tudatosítani kell a fiatalokban azt, hogyan hat az alkohol szervezetre. Rámutatott arra is, hogy nemcsak hosszú, hanem rövid távú fogyasztása is hordozhat veszélyeket, hiszen az alkohol hatása alatt sokszor nem kívánt események történnek: verekedés, közlekedési baleset és a részegen eltöltött éjszakákon szerzett sérülések.

Az alkoholfogyasztás rendszeressé válásával pedig az iskolai eredmények is romlanak, érzelmi válság alakul ki, és megesik, hogy a törvénnyel is szembekerülnek a fiatalok. A rendszeres fogyasztás esetén ezek a gondok a többszörösére nőnek, amit már belsőszervi elváltozások is követnek.