2024. május 27., hétfő

Tavaly összesen 45 személy vesztette életét munkabalesetben

Szerbiában a tavalyi év során összesen 45 személy vesztette életét munkabalesetben, míg 3455 szerzett súlyos, 17.558 pedig könnyebb sérüléseket – jelenti a 021.rs portál.
A Szabad és Független Szakszervezetek Egyesületének (ASNS) közleményében rámutatnak: különösen aggasztó, hogy a halálos esetek már nem csak az építkezéseken, a bányákban és a kemény fizikai munkát igénylő gyárakban fordulnak elő. A holnapi Nemzetközi Munkavédelmi- és Biztonsági Nap alkalmából közzétett szövegben arra figyelmeztetnek, hogy a munkások egészségéről és biztonságáról általában már csak akkor kezdenek el gondolkodni, amikor annak baja esett. Mint írják, az emberek képességeinél is jobban gyorsított ütemű munka, a 10-12 órás munkaidő, a pihenő szükségének figyelmen kívül hagyása, illetve a munkások fogyó anyagként való kezelése és a minél gyorsabb profitnövelés még az olyan helyeken is halálos esethez vezetett, mint egy textil- vagy egy kábelgyár.

Fotó: Beta

Fotó: Beta


A nevezett szakszervezet megállapította: különösen nagy probléma, hogy a megelőzésről, a törvények betartásáról és a munkások jogainak védelméről mindössze 270 ellenőr gondoskodik, akik a tavalyi év során minden egyes ellenőrzött cégnél szabálytalanságokat találtak, és 42 esetben tettek büntetőfeljelentést.

Nyitókép: Fotó: Beta