2024. április 26., péntek
ÖKÖLVÍVÁS

Nem kell, mert „orosz”?

A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) levelet írt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), felhívva a figyelmét arra, hogy a jelenleg is érvényes felfüggesztése jogilag nem állja meg a helyét, mivel már minden előírást és feltételt teljesített, amit a NOB előírt a számára.

A bizottság 2019-ben függesztette fel az akkor még AIBA-nak hívott sportági szövetséget annak gazdálkodása, súlyos vezetési válsága, a bíráskodással kapcsolatos problémák és súlyos etikai hiányosságok miatt. Egyúttal megvonta tőle a tokiói olimpia selejtezőinek és az ötkarikás tornának a rendezési jogát. A büntetés azóta is él, és a NOB tavaly júniusban jelentette be, hogy a párizsi olimpiáról is kizárja a bokszszövetséget, ráadásul a sportág nem szerepel a 2028-as olimpia előzetes programjában.

Az IBA a NOB-nak címzett mostani levelében nem csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy minden reformot végrehajtott, amit kértek tőle, hanem arra is, hogy a NOB egyoldalúan lépett több ügyben, így például a tavaly júniusi nyilvános bejelentés előtt sem értesítette az IBA-t, ráadásul hamis állításokat is közölt. „Az IBA mindent megtett, hogy eloszlassa a NOB aggályait, a szükséges változtatásokat megtette pénzügyi téren, az irányításában és a sport tisztasága terén is” – áll a levélben. Az iratban külön kiemelték, hogy a NOB április 6-án küldött egy levelet a szövetségnek, ám abban egyetlen konkrét szabálysértésre utaló passzust sem találtak, ami a potenciális kizárásukat indokolná az olimpiai bizottságból, viszont a levélből az IBA szerint egyértelműen kitűnt, hogy a NOB nem akar együttműködni szövetséggel.

Vajon a NOB-ot Umar Kremljov személye és a Gazprom támogatása zavarja-e?

Vajon a NOB-ot Umar Kremljov személye és a Gazprom támogatása zavarja-e?

A NOB az elmúlt években sokszor elismerte, hogy a bokszszövetség tett megfelelő lépéseket, ám azokat mindig kevesellte. A két szervezet viszonyát, különösen Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta, alaposan megnehezíti az IBA elnökének, az orosz Umar Kremljovnak a személye, illetve az, hogy a pénzügyi stabilitást Kremljov az orosz energiaipari óriáscég, a Gazprom bevonásával oldotta meg. A NOB egyik legfőbb problémája éppen az volt sokáig, hogy az IBA gazdálkodása nem elég sokrétű, az IBA szerint ugyanakkor már ez sem állja meg a helyét.

„Az IBA az előző vezetőség által felhalmozott összes adósságát rendezte. A Gazprommal kapcsolatos aggodalmaknak pedig már nincs alapjuk, tekintve, hogy a cég szponzori szerződése 2022. december 31-én megszűnt. Nem igaz, hogy a NOB-nak nincs információja arról, hogy az IBA diverzifikálta volna a bevételeit. Jelentős mértékben növeltük a bevételeinket a licencprogramunk által, a televíziós és marketingjogaink értékesítéséből, illetve a rendezői jogdíjakból” – írta az IBA, amely egyúttal a NOB felelősségére is kitért a szövetség eladósodásával és egyéb problémáival kapcsolatban, mivel a szövetség CK Wu elnöksége idején került ilyen helyzetbe, aki egyúttal a NOB tagja is volt. „Nehéz elhinni, hogy a NOB egyáltalán nem tudta, mi folyik egy sportszövetségben, amelyet egy NOB-tag irányított” – emelték ki. A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség egyúttal kitért a két szervezet bírókat érintő vitájára is, amely miatt perrel fenyegette meg a NOB-ot.

Miután kiszivárgott a levél, a NOB végrehajtó bizottsága az IBA elismerésének visszavonását ajánlja, ugyanakkor a sportág megtartását javasolja a jövő évi, párizsi játékokra. Az ügy megtárgyalására Thomas Bach elnök rendkívüli közgyűlést hív össze június 22-ére...