2024. április 26., péntek

Bor és hal Horgoson

A tizenegyedik rendezvény is vonzotta az embereket

Folyt a lé Horgoson szombaton délután a művelődési ház melletti téren, ahol a tizenegyedik Bor és hal elnevezésű rendezvényt tartották. Mondani sem kell, hogy a halászlé és a bor folyt, persze nem szó szerint, de volt belőle bőségesen.

Délben még csak az előkészületek zajlottak, de már sejteni lehetett, hogy bizony sok horgosi fog aznap bort inni és halászlét enni. Az egykoron tóval és halpiaccal rendelkező, boráról híres vidék most is megpróbált valamit áldozni a hagyományoknak, és ha máshogy nem is, de ilyen módon megidézni a régmúlt, letűnt szép időszakot.

A nagy bográcsban főtt halászléből vásárolni is lehetett, így azok sem maradtak éhen, akik nem neveztek be a főzőversenyre, hiszen bőségesen volt szabad eladásban is az ételből. A Bor és hal rendezvény valójában a májusban lezajlott Nagy Honi Borverseny eredményhirdetésének napja is volt, és halászléfőző verseny.

A borokat kóstolni is lehetett, melyek mindegyikét kivétel nélkül ajánlották a szervezők, kinek-kinek ízlése, szája íze szerint. Bacskulin István, a horgosi Szent Orbán Borlovagrend nagymestere elmondta, hogy rengeteg bort neveztek be a versenyre, volt szlovákiai, romániai, magyarországi, és egész Szerbia területéről érkeztek a benevezések, amelyek mindegyikét valamilyen elismerésben részesítették.

A halászlé főzésének Horgoson is titka van, és a titok azért titok, hogy ne árulják el, de azért Pósa Károly, a főzőverseny szervezője elmondta, hogy a versenyzőknél a zsűri mit vett figyelembe, illetve hogy a nagy bográcsban milyen hal főtt.

– Pontyból főztük az eladásra szánt halászlét. Harminckilónyi pontyot készítettünk elő, 450 dináros áron kínáltuk. A főzőverseny iránt viszonylag nagy volt az érdeklődés, a zsűri pedig odafigyelt a színre, a levére, és csak patkót szolgálhattak fel, ez a horgosi kritérium. Számunkra ez a főzőverseny arra is kiváló alkalom, hogy fellendítsük a horgosi életet, egybegyűjtsük az embereket, akik szeretnének egy kellemes szombat délutánt eltölteni és egy jót enni, inni – fejtette ki Pósa Károly.

A versenyzők Nagykikindáról, Zentáról, Magyarkanizsáról és Magyarországról is érkeztek a helyiek mellett. 

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele