2024. március 28., csütörtök

Legértékesebb ismertetőjegyünk a sokszínű közösség

Új székhelyet kapott a Vajdasági Ruszin Művelődési Intézet

Tegnap adták át a Vajdasági Ruszin Művelődési Intézet új, felújított épületét Újvidéken, a Matica srpska utcában. A tartományi kormány összesen 26,2 millió dinárt különített el erre a célra. Ebben az otthonban a kortárs ruszin alkotók, a Ruszin Nemzeti Tanács tagjai és más kulturális tevékenységgel foglalkozók kapnak majd helyet.

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke rámutatott, hogy jelentős anyagi forrásokat fektetnek be olyan intézményekbe, amelyek célja a Vajdaság területén élő nemzeti közösségek nyelvének, írásának, hagyományainak, kultúrájának és identitásának megőrzése.

– Nagyon fontos számunkra a közösség. Ez Vajdaság legértékesebb ismertető jegye, ezért mindent megteszünk azért, hogy megőrizzük. Idén rekordösszegeket különítettünk el a nemzeti tanácsok munkájára, a kiadókra és más olyan területekre, amelyeken a nemzeti közösségek küzdenek azért, hogy megőrizzék azt, amit örököltek – mondta Mirović.

Az elmúlt időszakban a tartományi kormány sokat tett a vajdasági nemzeti közösségekért.

A tartományi kormány kiemelten támogatja a vajdasági nemzeti közösségeket (Fotó: Albert Éva)

A tartományi kormány kiemelten támogatja a vajdasági nemzeti közösségeket (Fotó: Albert Éva)

– Folyamatban van többek között a torki Román Néprajzi Múzeum rekonstrukciója, néhány hete a szabadkai bunyevác nemzeti kisebbség jutott székházhoz, a befejezéshez közeledik Péterváradon Jelačić bán házának belső díszítése. Emellett folynak a munkálatok Újvidéken a Forumban is, amelynek hála újabb kulturális teret biztosítanak a magyar nemzeti közösségnek.

A Vajdasági Ruszin Művelődési Intézet igazgatója, Saša Sabadoš kiemelte, hogy a tartományi kormány a nemzeti tanáccsal közösen valósította meg ezt a beruházást. Ez az első alkalom, hogy saját létesítményt kaptak.

A megnyitóján Dragana Milošević tartományi művelődési titkár is részt vett.

Nyitókép: A tartományi kormány kiemelten támogatja a vajdasági nemzeti közösségeket (Fotó: Albert Éva)