2024. április 19., péntek

Átlépve a siker kapuján

Átadták a Vajdasági Gazdasági Kamara díjait

Újvidéken tegnap az Egység Művelődési Állomáson átadták a Vajdasági Gazdasági Kamara 2022-es évre szóló Siker Kapuja elismeréseket, amelyeket a minőségi idegenforgalmi és vendéglátóipari szolgáltatásokért ítélnek oda. A rangos elismerést azoknak osztják ki, akik a legjobb módon fejlesztik és népszerűsítik Vajdaság turisztikai lehetőségeit.

A palicsi filmfesztivál által kiérdemelt díjat átvevő Ilija Tatić Igor Mirović tartományi kormányfővel és Boško Vučurević kamaraelnökkel (Fotó: Dávid Csilla)

A palicsi filmfesztivál által kiérdemelt díjat átvevő Ilija Tatić Igor Mirović tartományi kormányfővel és Boško Vučurević kamaraelnökkel (Fotó: Dávid Csilla)

A rendezvényturizmus kategóriájában elismerésben részesült a Palicsi Európai Filmfesztivál, a wellness kategóriájában a kamenicai Nordik szálloda, a borászati turizmus kategóriájában a Fruška gora-i Bjelica borászat, a gasztroturizmus kategóriájában az újvidéki Sokače New Way étterem, a kulturális-történelmi turizmus kategóriájában pedig a bácsi vár.

A jelentős eseményen tiszteletét tette Igor Mirović tartományi kormányfő is, aki beszédében rámutatott arra, hogy a turizmus az egyik legfejlődőképesebb ágazat.

– Vajdaságba egyre több turista érkezik, nemcsak a régióból, hanem az egész világból. Elégedett vagyok, hogy olyan embereket látok, akik munkájukkal és szorgalmukkal sikert értek el, ezzel pedig hozzájárultak a gazdasági növekedéshez. A tartományi kormány 314 millió dinárral támogatta azokat a vállalatokat, amelyek projektumai által fejlődik a turizmus Vajdaság területén.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, örömmel tölti el, hogy harmincegyedik alkalommal oszthatják ki a díjakat.

A díjazottak csoportképe a díj átadóival (Fotó: Dávid Csilla)

A díjazottak csoportképe a díj átadóival (Fotó: Dávid Csilla)

– A turizmus egy olyan ágazat, amelyre több figyelmet kell szentelnünk, mivel nagy lehetőségek rejlenek benne. A Vajdasági Gazdasági Kamara együttműködik a régióbeli gazdasági kamarákkal, számos olyan aktivitást szerveztünk, amelyek hozzájárulnak a turizmus fejlesztéséhez Vajdaság területén. Tavaly Vajdaságba 700 ezer turista érkezett, és 2 millió vendégéjszakázást jegyeztek. Az idén az első négy hónapban 80 ezer turista érkezett, ami 10 százalékkal több mint tavaly ilyenkor. Ezek kiváló adatok, a gazdasági kamarák, a turisztikai szervezetek, a tartományi kormány mindenképpen sokat tettek azért, hogy eredmények születhessenek. A koronavírus-járvány és más korlátozások ellenére a 2022-es év nagyon sikeres volt a vajdasági turizmus szempontjából. Az idegenforgalom felépülésében nagy szerepet játszottak azok a hazai turisták, akik úgy döntöttek, hogy a pihenésüket Szerbiában töltik – fejtette ki Vučurević.

Ilija Tatić, a palicsi filmvesztivált szervező szabadkai Szabadegyetem igazgatója elmondta, hogy a palicsi filmfesztivál az egyik legjelentősebb művészeti fesztivál Szerbiában és a régióban.

– A palicsi filmfesztivált 1992-ben alapította Szabadka városa, szervezője és lebonyolítója pedig a Szabadegyetem. Eleinte amerikai filmeket is vetítettek, 2003-tól azonban kizárólag az európai filmművészetre helyezik a hangsúlyt. Minden évben mintegy 25 ezer személy látogatja meg a fesztiváli programokat, amelyek a filmvetítések mellett magukba foglalják a beszélgetéseket a művészekkel, oktatási műhelymunkákat, és zenei programokat – közölte Tatić.

Nyitókép: A palicsi filmfesztivál által kiérdemelt díjat átvevő Ilija Tatić Igor Mirović tartományi kormányfővel és Boško Vučurević kamaraelnökkel (Fotó: Dávid Csilla)