2024. április 23., kedd

Költözik a Magyar Szó nyomdája

A székházi részlegben kezdődik a gépek szétszerelése, az áttelepítést követően pedig indulnak a fejlesztések is

Azért nevezhető örömtelinek e nap, mert egy nagyon hosszú folyamatnak látszik már a vége, jelentette ki Újvidéken a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomdája telepi üzemrészlegének bejárását követően Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, akit Erdődi Edvina, a Magyar Szó megbízott igazgatója és a cég vezetősége fogadott.

Lapkiadónk abból az alkalomból látta vendégül a politikust, hogy az új nyomdacsarnok kiépítési munkálatai hamarosan befejeződnek, amikor is megkezdődik a nyomdagépek áttelepítése a Vojvoda Mišić utca 1. szám alatti székházból az újonnan kiépített, a Laza Nančić 47. szám alatti korszerű nyomdacsarnokba. Ezzel a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomda üzemrészlegeinek régóta tervezett egységesítése megvalósul.

– Maga a folyamat még 2017-ben vette kezdetét, amikor a Magyar Szó a magyar kormányzattól mintegy másfél millió euró dinár ellenértékű támogatást kapott nyomdaipari fejlesztésekre, illetve a Vojvoda Mišić utcából a nyomdagépeknek az átköltöztetésére, azt követően, hogy ez az új csarnok felépül. Több mint öt évet töltöttünk el azzal, hogy a különböző dokumentumokat rendezni tudjuk, majd ezt követően mintegy fél év alatt befejeződött minden más munka, az építkezéssel kapcsolatban legalábbis elmondhatjuk, hogy közel állunk a folyamat végéhez – fogalmazott a helyszínen Pásztor.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Június elsején kezdetét is veszi a nyomdagépeknek az átköltöztetése, ami két fázisban zajlik majd le, úgy, hogy a termelési folyamat továbbra is zökkenőmentes maradjon.

– A tervek szerint szeptember végére minden gép átkerül ide, vagyis a teljes nyomdaipari munka a Laza Nančić utcában zajlik majd attól a pillanattól kezdve. Ez egyben megteremti az előfeltételeit annak, hogy a Magyar Szó Vojvoda Mišić utcai székházában hozzálássunk a kilátásba helyezett további fejlesztésekhez. Ezekhez is adott már a pénzügyi keret – húzta alá Pásztor.

BÖLCSŐDE, MÚZEUM, RENDEZVÉNYTEREM, KÁVÉZÓ

Mint ismeretes, a Magyar Szó székházában az átköltöztetett nyomda helyén megüresedett tér felújításának, adaptációjának révén több közösségi tartalom megvalósítását is tervezik. Így például bölcsőde, óvoda épül, amely a Vackor kihelyezett tagozataként működik majd. Ezen túl, létrejön egy nyomdamúzeum, mely emléket állít majd a Magyar Szóhoz kötődő nyomdaipari tevékenységnek, amely az előző évtizedeket is meghatározta, de jelenleg is a tevékenység fontos részét képezi. Egy multifunkcionális épületszárnyat is kialakítanak, ahol konferenciákat, koncerteket, más kulturális tartalmakat lehet majd szervezni. A Forum Könyvkiadó Intézet önálló szervezésben ugyanitt létrehozza majd a kávézó-könyvesboltját. Pásztor rámutatott arra, hogy az így kialakuló közösségi tér megfelelő helyet ad majd egy minőségi, igényes, versenyképes munkához.

NEGYVEN NAP ALATT ÁTTELEPÍTIK

Jelentős beruházásokat tett lehetővé a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével, a VMSZ és Pásztor István közbenjárásával 2017-ben kapott anyaországi támogatás, értékelte Erdődi Edvina. Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben sikerült felújítani, tatarozni a Magyar Szó újvidéki székházát, de négy nyomdagépet is vásárolt a vállalat.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

– Az építési engedélyt az új nyomdacsarnok létesítésére a Laza Nančić utcában 2022. november 28-án kaptuk meg. Nagyon hosszú volt a várakozás, az idáig vezető adminisztrációs út. Mindössze hat hónap alatt kiépült a csarnok, amelynek az átadásán ma jelen vagyunk. A gépek szétszerelése, majd átszállítása és itteni üzembe helyezése most már kezdetét veheti. A számításaink szerint negyven napot vesz majd igénybe összesen a költözés, ami két turnusban zajlik le. Régóta dédelgetett álmot valósítunk így meg, egységesíteni tudjuk a nyomdát, a munkafolyamatot is – értékelte Erdődi Edvina.

Hozzátette, hogy a nyomdaiparban dolgozók utánpótlására is gondolni kell, az új munkakörülmények vonzóak lehetnek a fiatal munkatársak számára, emellett pedig megtakarításokat is el lehet érni ez az egységesítés révén, közölte a lapkiadó vezetője.

A cikkhez fotógaléria is tartozik, amelyet ITT tekinthet meg. 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele