2024. április 20., szombat

Huszonkét Csodasarkot adtak át Csantavéren

Az idén is népszerű volt a Miénk a város! elnevezésű online játék a vajdasági gyermekek körében

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ebben az évben is lehetőséget teremtett arra, hogy a vajdasági magyar ajkú diákok is bekapcsolódhassanak az immár tízéves Miénk a város! elnevezésű online játékba, így tegnap ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a Csodasarkok, amelyeket a játék során elért eredményeik alapján érdemeltek ki a kisdiákok.
Az értékes fejlesztő játékokat, társasjátékokat és könyveket tartalmazó 22 csomagot dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adta át a nyertesek egy részének, 22 iskola képviselőjének a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola óvoda-épületében.

Megtelt a Hunyadi János Általános Iskola óvodarészlege (Dér Dianna felvétele)

Megtelt a Hunyadi János Általános Iskola óvodarészlege (Dér Dianna felvétele)


Az idei évben is nagy népszerűségnek örvendett a játék a vajdasági kisdiákok körében, így 37 oktatási intézmény tanulói összesen 41 Csodasarkot nyertek. Az esemény kezdetén a részvevőket Szabó Gábor, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója köszöntötte, aki ismertette, hogy miért olyan különleges és fontos a csantavérieknek az óvodai rész és a napközi, továbbá kitért az elmúlt időszakban történt beruházásokra és felújításokra is, melyek nem jöhettek volna létre a magyar állam és az MNT segítsége nélkül.
Ezt követően Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is üdvözölte a jelenlevőket, aki elmondta, hogy ebben a játékban a csantavériek képezték az egyik legnépesebb tábort, vagyis ebből az iskolából vettek részt a legtöbben a Miénk a város! elnevezésű vetélkedőn. Majd kiemelte, hogy a 2023-as év a gondoskodó nemzet éve, és ezen belül a családok szerepe kiemelt jelentőséggel bír. Ebben a játékban pedig a szülők nagy segítségükre voltak a diákoknak. Mint megtudtuk, idén 1500 hat és tíz év közötti óvodás és iskolás gyermek vett rész a játékon. A legfőbb üzenet, hogy minden gyermek a saját kitartásával és tehetségével tudott tenni a közösségért, hiszen a nyeremény a közösséget gyarapítja. A vetélkedő négy hétig tartott, február 17-től március 16-ig, ahova 20 ezer megoldás érkezett nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem a diaszpórából is. Ebben az évben a játékban a család, a közösség állt a középpontban. A mostani vetélkedő során is bebizonyosodott, hogy a diákoknak speciális és sajátos gondolkodásuk van. Számos hibátlan megoldás érkezett, így a korábban felajánlott 100 Csodasarok helyett 152 darabra emelték az ajándékok számát. Összességében 140 közoktatási intézményből voltak játékosok, 265 kisdiák nyert 100 ezer forint értékű Csodasarkot. Ha a szűkebb régiót nézzük, akkor 38 vajdasági intézményből 78 diák 41 Csodasarkot nyert. Az észak-bácskai régióban pedig 19 intézményből 41 diák 22 Csodasarkban részesült.

Mit rejt a csomag? (Dér Dianna felvétele)

Mit rejt a csomag? (Dér Dianna felvétele)


Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is megosztotta gondolatait a jelenlevőkkel:
– Ez az intézmény maga is egy csoda, hiszen az elmúlt években olyan fejlesztéseket tudtunk itt is végrehajtani, amire korábban nem volt példa. Mi 2010 óta nemzetben gondolkodunk, nem határokban, és nemcsak szavakban, hanem tettekben is példát tudunk mutatni – hangsúlyozta Szilágyi Péter, majd hozzátette, hogy rengetegen vesznek részt a Miénk a város! elnevezésű játékon, ami az elmúlt tíz évben megmozgatta nemcsak a Kárpát-medencei, de a diaszpórában élő magyar fiatalokat és gyerekeket is.
Az alkalmi ünnepség után a jelenlevők megtekintették az általános iskolához tartozó napközi és óvoda részlegét, amelyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült felújítani.
Az ünnepélyes átadót a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákjainak alkalmi műsora is színesítette.

Nyitókép: Átadták a Csodasarkokat a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola nyerteseinek (Dér Dianna felvétele)