2024. április 26., péntek

Megtartották a Remény Szerbiája nagygyűlést

Vučić lemondott pártelnöki tisztségéről – Szijjártó Péter szerbül szólalt fel

A Köztársasági Képviselőház előtti téren valamivel 19 óra után, esőben megkezdődött a Szerb Haladó Párt Remény Szerbiája elnevezésű nagygyűlése. Elhangzott a szerb himnusz, majd Mina Mijailović, egy ritka betegségben szenvedő gyermek édesanyja, valamint Lazar Ristovski színész szólt az egybegyűltekhez. 

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Ivica Dačić külügyminiszter következett a felszólalok sorában. Elmondta, hogy harminc évvel ezelőtt még nem tudta volna elképzelni, hogy felszólal egy, az erőszak elleni küzdelemnek szentelt találkozón. Emlékeztetett a szerb nép nehéz korszakaira, kitért a jelenlegi koszovói helyzetre is. 

– Koszovó a mi földünk. Nem adjuk Koszovót, nem adjuk Szerbiát, a mi gyermekeinket! – hangsúlyozta a külügyminiszter. 

Beszédet mondott Milan Knežević, a Montenegró Jövőjéért koalíció egyik vezetője, valamint Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is felszólalt, szerbül mondta el beszédét, ahogy korábbi Facebook-bejegyzésében ígérte: "A barátságunkra és a hangulatra való tekintettel nem lesz szükség tolmácsra, ugyanis szerbül szólalok majd fel."

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Kifejtette, hogy egy olyan nemzetet képvisel, amely testvérként tekint a szerbeket, annak ellenére, hogy ez nem mindig volt így.

– Támadnak minket, mert a hagyományos családi értékeket képviseljük, mert kiállunk a nemzeti érdekekért és békét akarunk – mondta, majd így folytatta:

– Közös történelmünk sok megpróbáltatás elé állított bennünket. Gyakran ellenségként tekintettünk egymásra. Mára azonban minden megváltozott, és a két nemzet testvérivé vált. Minek köszönhetjük ezt, vagy pontosabban kinek? Aleksandar Vučić elnöknek – szögezte le Szijjártó.

Hozzátette, Szerbia úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az az egész világ számára példaként szolgálhat.

Beta

Beta

Aleksandar Vučić beszédét Sabina Šebo Juković és Janko Tipsarević néphez idézett teniszező gondolatai előzték meg. 

Majd a köztársasági elnök beszéde zárta a nagygyűlést. Vučić arra kérte a jelenlévőket, hogy engedjék le transzparenseiket és zászlóikat, majd egy perc néma csend következett a hónap eleji gyilkos ámokfutásokban elhunyt áldozatok előtt.

Hangsúlyozta, hogy nehéz időszak előtt állunk a koszovói helyzet miatt. Szerbia a békét fogja követelni, de a szerbek feletti erőszakot nem fogja eltűrni.  

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Vučić elmondta, hogy 11 éve áll a Szerb Haladó Párt élén. Jelezte, holnap ő lesz Szerbia összes polgárának elnöke, nem pedig egy politikai párt elnöke. Ezzel lemondott pártelnöki pozíciójáról, azt viszont nem nevezte meg, ki veszi át a szervezet vezetését.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Nyitókép: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic