2024. április 25., csütörtök

Az oktatáson van a hangsúly

Vajdasági természetvédelmi területeket támogat a tartományi titkárság

A Tartományi Területrendezési és Környezetvédelmi Titkárság összesen 20 millió dinárt különített el a természetvédelmi területek gondozására és oktatóközpontjaiknak a kialakítására. Az erről szóló szerződéseket tegnap délelőtt írták alá Újvidéken.

– Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nincsenek kellőképpen tisztában a természetvédelmi területek jelentőségével, ezért a legnagyobb hangsúlyt az oktatási tevékenységre kell fektetnünk. Másfelől a jövőbeli célunk, hogy minél több természetvédelmi területre személyesen is ellátogassunk, és a terepen is felmérjük, mi az, amire szükség van ott és miben tudunk segíteni – hangsúlyozta Nemanja Erceg tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkár.

A horgosi Consult Kft. 100 ezer dináros támogatásban részesült a mostani pályázaton, de ebből az összegből nem tudják megvalósítani a terveiket, az pedig egy oktatási központ létrehozása a Kamarás parkerdőben. Ez okból az illetékesek megígérték, hogy meglátogatják őket, ezt követően számíthatnak majd további támogatásra.

– A tervek szerint az első fázisban 2 millió dinárra, a másodikban szintén ennyi pénzre van szükségünk. Az épület tervei már elkészültek. Nagy lehetőséget látunk az oktatási központ létrehozásában, hiszen egyre több külföldi érkezik hozzánk – mondta Ljubomir Knežević, a Consult Kft. igazgatója.

A Palics–Ludas Közvállalat négy védett területre, a Palicsi park, a Ludasi tó, a Szelevényi puszták, illetve a Szabadkai erdők gondozására, valamint móló felújítására kapott támogatást, területenként 400 ezer dinárt.

– Ezek olyan munkálatok, amelyeket a közvállalat saját eszközeiből nem tudná megvalósítani. E területeknek a gondozása kifejezetten fontos a biodiverzitás megőrzése szempontjából. Az elsődleges célunk a természetvédelem, ez nehéz feladat, mert a gazdaság fejlődését elősegítő tevékenység – mondta Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója. Hozzátette, támogatási pénzeszközök segítségével tudják többek között növelni a szalakóták populációjátt, illetve gondozni az ürgék élőhelyét.

Nyitókép: A szerződés aláírása (Fotó: Albert Éva)