2024. március 29., péntek

Százéves a vásár

Ma nyitja kapuit a 90. Mezőgazdasági Kiállítás
(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Az Újvidéki Vásár az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, ugyanis 1923-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az intézmény vezetősége azóta folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél színvonalasabb rendezvényeket szervezzen. A Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás pedig az évek során az Újvidéki Vásár védjegye lett. Évente több százezer látogatót vonz, és a kiállítás ideje alatt rengeteg külföldi vendég érkezik a székvárosba. Az Újvidéki Vásár vezetősége arra számít, hogy a ma, szombaton nyíló újvidéki 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás minden eddigit felülmúl. Az idén 1100 kiállító mutatkozik be 26 országból világszerte. A rendezvényen az ismert forgalmazók ezúttal is jelen lesznek széles kínálatukkal, mint például a KITE d. o. o. vagy az Agropanonka. Az utóbbi most is a Belarus traktorok számos típusát teszi közszemlére. A vállalat a traktorok mellett a legmodernebb gépeket és kapcsolható eszközöket is bemutatja A KITE d. o. o. szintén kiállítja a legkorszerűbb traktorait és gépeit. Mindkét cég akciós árakat is kínál. Ezenkívül számos nemzetközi cég mutatja be a legújabb technológiai vívmányokat a mezőgazdaságban. A legdrágább traktor a Case IH Steiger 500, amelynek az ára 462 ezer euró, a legdrágább kombájn pedig a Fendt IDEAL 8, ennek ára 700 ezer euró. A legmodernebb gépek és kapcsolható eszközök mellett az érdeklődők megtekinthetik a tenyészállat-kiállítást is. Az idén is felsorakoztatják a szarvasmarhákat, a lovakat, a birkákat, a sertések azonban a sertéspestis miatt kimaradnak. A gyümölcstermesztők és a jószágtenyésztők napja az idén sem marad el. Ezenkívül a bankok és a biztosítók is képviseltetik magukat. A vásár ideje alatt számos üzleti és szakmai tanácskozást tartanak. Az idei rendezvény partnerországa Olaszország. A legismertebb olasz agrárcégek 500 négyzetméter területen mutatkoznak be. Az olaszok a vásár ideje alatt számos kulturális programot is szerveznek. A vásár támogatói a Globos biztosító, az Al Dahra vállalat, a kötársasági és a tartományi kormány és Újvidék városa.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Az idén is értékes nyeremények várják a látogatókat, akik a belépőjegyekkel vehetnek részt a sorsoláson. Az Agropanonka jóvoltából egy Belarus 820 típusú traktort és egy HMS-A 1000 műtrágyaszórót sorsolnak ki. A traktor értéke 26 ezer euró, a műtrágyaszóróé pedig 3 ezer euró. A KITE d. o. o. cég az idén egy John Deere 5045 D típusú traktort ajánlott fel, az MBV vállalat pedig egy BADILLI permetezőt, valamint egy Ozduman vetőgépet kínál. A sorsolásra csütörtökön kerül sor, a nyereményeket pedig pénteken délben vehetik át a szerencsés nyertesek.

A kiállítás 9 órától 19 óráig látogatható, kivéve pénteket, amikor 9 órától 17 óráig tart nyitva. A belépőjegy ára 700 dinár, csoportos belépés esetén pedig 500 dinár személyenként. A nyugdíjasok 350 dinárért tekinthetik meg a kiállítást. Szerdán tartják a családi napot, így aznap a szülők a 14 évesnél fiatalabb gyermekeikkel egy belépőjeggyel látogathatják a rendezvényt. A kiállítás ideje alatt a Parking Servis Közvállalat 1400 parkolóhelyet biztosított a látogatóknak, igénybevételük 8 és 20 óra között 250 dinár egy napra.