2024. április 25., csütörtök

Több mint háromszáz fellépő

Megkezdődött a Fantast 2023 elnevezésű nemzetközi zenei vetélkedő Óbecsén

Az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola szervezésében hétfőn tizedik alkalommal vette kezdetét a Fantast 2023 elnevezésű nemzetközi zenei vetélkedő, amelynek már második alkalommal a Fantast-kastély bezárása miatt a Tisza melletti Zlatna obala szálloda ad otthont. A jubileumot ünneplő rendezvényen a kis zenészek öt hangszeren mérik össze tehetségüket és felkészültségüket. Tamara Krajtmar, az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola igazgatónője elmondta, hogy tavaly 299 zeneiskolás vett részt a versenyen, míg az idén több mit háromszázan jelentkeztek be hat országból.

– A tizedik, jubileumi verseny öt hangszeren zajlik, amelyeket a mi iskolánkban is tanítunk. Az első három nap a zongoristáké, ugyanis összesen 158-an jelentkeztek be. Őket követik a hegedűsök, május 18-án, akik 44-en lesznek. Május 20-án a gitárosoké a színtér, ők 42-en mutatkoznak be a zsűri előtt, míg május 21-én a 60 harmonikás lép fel. Egy nappal később, május 22-én a tamburások vetélkednek, ők összesen 45-en vannak, míg a verseny utolsó napján a klarinétosok mutatkoznak be a zsűri előtt. Ők 24-én lesznek a megmérettetésen. Amit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a versenyzők száma évről évre növekvő tendenciát mutat, az idei vetélkedőnek összesen 373 résztvevője lesz. Érkeznek fellépők Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Magyarországról, Montenegróból, Szlovéniából és természetesen Szerbiából. Intézményünkből 51 tanuló vesz részt a megmérettetésen, ők mind az öt hangszeren megmutatják tehetségüket. A verseny ideje alatt 51 város 61 zeneiskolájának növendékét látjuk vendégül – fogalmazott az igazgatónő.

A szervezők különdíjakkal készülnek a legeredményesebb résztvevőknek, a jubileum alkalmából a fiatal tehetségeket édes különdíjjal jutalmazzák. A versenyre a belépés a nézők számára ingyenes. A rendezvény jövő keddig, május 23-áig tart.

A népszerű nemzetközi zenei vetélkedőnek 2019-ig az Óbecse mellett lévő Dunđerski-kastély adott otthont, azonban a Fantast-kastély vendéglátó részét, vagyis az éttermet és a szállodát két évvel ezelőtt bezárták.

Nyitókép: A verseny első három napján a zongoristák mutatkoznak be (Kancsár Izabella felvétele)