2024. április 23., kedd

Petőfi velünk él!

Irodalmi- és képzőművészeti pályázat Óbecsén

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Bóbita Óbecsei Nagycsaládosok Egyesülete Petőfi velünk él! címmel hirdetett irodalmi- és képzőművészeti pályázatot a község óvodásai és általános iskolásai részére. Az ünnepélyes díjkiosztóra szerdán délután került sor a kultúrkör kistermében.

– Petőfi Sándor, a költő, a forradalmár, a nemzeti hős rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul, ebből nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították. A magyar Országgyűlés a bicentenárium kapcsán Petőfi-emlékévet hirdetett meg a 2022/2023-as évre. Ennek a részese vagyunk mi is, hiszen a rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Petőfi Sándor olyannyira átszövi a magyar nemzettudatot, hogy szinte ő maga testesíti meg a nagybetűs Magyar Költőt. A Bóbita és a Petőfi kultúrkör pályázata igen népszerűnek bizonyult a diákok körében, nagyszerű munkák érkeztek, a tanulók írásait a kreativitás jellemezte – mondta Ricz Róbert, a Petőfi kultúrkör és a Bóbita ÓNE elnöke, aki köszönetet mondott az óvónőknek, tanítóknak és tanároknak, hogy foglalkoznak a gyerekekkel.

Az óvodások és alsósok képzőművészeti alkotásokkal jelentkezhettek a pályázatra, míg a felsősök irodalmi alkotásaikat küldhették be. Összesen 175 képzőművészeti alkotás, illetve 33 írás érkezett be a felhívásra, ezekből válogatott a zsűri.

A képzőművészeti alkotásokat Szép Lénárt Éva karikaturista válogatta ki, aki 32 egyenrangú díjat osztott ki, az irodalmi alkotásokat pedig négy fős zsűri olvasta át és rangsorolta azokat.

Az iskolások közül díjat kapott Máté Martin, Nagy Edvárd, Acsai Nikoletta, Bálint Petra, Albert Léna, Pinci Sarolta, Kúti Hanna, Pece Natália, Németh Zoé, Török Dorka, Kádas Máté, Edelényi Csenge, Kovács Bianka, Kátai Dávid, Pataki Máté, Ric Artúr, Szöllősi Lilla, Stepanov Hanna, Pece Noémi és Boja Noa.

Az óvodások közül Kúti Léna, Sörös Balázs, Dvorszki Bianka, Fölvinc Botond, Horváth Hanna, Simon Ábel, Jovanović Vidor, Ric Veronika, Trivić Dunja, Velicki Szofi, Szerda Kira és Szabó Flóra részesült elismerésben.

Az irodalmi alkotásokat Léner Csorba Eszter magyartanárnő, a temerini könyvtár munkatársa, Megyeri Henrietta magyar szakos tanárnő, a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársa, Deák Szlancsik Enikő magyartanárnő és Kancsár Izabella, a Magyar Szó újságírója olvasta át és rangsorolta.

Az V. és VI. osztályos tanulók közül Varga Bettina, Nagy Lóránd, Csonka Barbara, Kolompár Marianna, Török Írisz és Klíma Babett kapott díjat, míg a VII-VIII. osztályosoknál Varnyú Leona, Balázs Adél, Gortva Kata, Aranyos Andor, Lapis Judit, Kovács Lilla, Albert Anett, Bozsír Dianna és Halász Laura érdemelte ki az elismerést.

A díjkiosztón a Folkbeat együttes két tagja, G. Nagy Réka és Csasznyi Imre Petőfi megzenésített verseiből adott elő kis ízelítőt, illetve népdalfeldolgozásokkal szórakoztatta az egybegyűlteket.

Nyitókép: A képzőművészeti pályázat díjazottjai (A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör felvétele)