2024. március 29., péntek

Nagy kihívások előtt a szerb gazdaság

A zöld áltállás megállíthatatlan valósággá vált a világon, így a szerb gazdaság is nagy és nehéz kihívások előtt áll. Meg kell őrizni a munkahelyeket, és a termelés versenyképességét, ami az új technológiákba való befektetéseket követeli meg, és a munkásokat is át kell képezni az új módszerekre.

Mihailo Vesović, a Szerbiai Gazdasági Kamara stratégiai elemzésekkel foglalkozó szektorának igazgatója kiemelte, hogy minden gyors átállás problematikus, és az igazságos tranzícióhoz az illetékes szervek együttműködésére is szükség van, emellett elegendő időt kell adni a vállalatoknak is, hogy ne veszítsék el a nyereségüket.

A kőolajipari szektor cégeinek és a Szerbiai Villanygazdaságnak is van a folyamat irányítására kapacitása, ezért a kis- és középvállalkozásokat kell a legfőképpen segíteni a szakember szerint.

A zöld átállásban a japán kormány is segít Szerbiának, különböző kísérleti projektek finanszírozása által. A cél, hogy legfőképpen az energetika, a szállítás és az ipar környezetbarátabbá váljon.

A folyamat a megfelelő szakkáder kinevelése terén változásokat követel az oktatásügyben is – közli a Szerbiai RTV.

Nyitókép: Pixabay