2024. április 25., csütörtök

A regionális értékek jegyében

Lezajlott Zentán az 5 határon át vetélkedő vajdasági döntője

A Kárpát-medencei 5 határon át vetélkedő vajdasági regionális döntőjét hétfőn délután tartották meg a Zentai Gimnázium emeleti dísztermében. A diákok két játékblokkban versenyeztek egymással. Az első részben igaz-hamis játékban, képfelismerésben, kakukktojás-keresésben és Kahoot kvízjátékban vettek részt, míg a másodikban kreatív feladatokat kellett megoldaniuk, így a második fordulóban megtervezett fesztivál népszerűsítő pultját kellett berendezniük, amihez tetszés szerint használhattak kellékeket.

Virág Kiss Anita, a regionális döntőt szervező Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa elmondta, hogy az 5 határon át elnevezésű Kárpát-medencei vetélkedővel elsősorban a külhoni értékekre összpontosítanak.

– 2018-ban egy olyan vetélkedőt álmodtunk meg, amivel a gyerekeket szeretnénk egy kicsit kimozdítani az online világból, oly módon, hogy teljes egészében nem távolodnak el tőle – jegyezte meg a szervező, aki elmondta, hogy a zentai döntőt három online forduló előzte meg, és ezek közül a tíz továbbjutó csapat versenyzett egymással hétfő délután. Közülük a három legjobb jut tovább a vetélkedő döntőjébe, amit az idén Pécsett rendeznek meg március 31. és április 2. között.

A vetélkedőn kifejezésre jut a diákok kreativitása (Gergely Árpád felvétele)

A vetélkedőn kifejezésre jut a diákok kreativitása (Gergely Árpád felvétele)

Virág Kiss Anita szerint az elmúlt esztendőkben azt tapasztalták, hogy a vetélkedő a felkészítő tanárokat és a gyerekeket egyaránt megmozgatja.

– Nagyon sok mindent belepréseltünk az egyes fordulókba, szerettük volna, hogy minél interaktívabb és minél érdekesebb legyen a fiataloknak, ugyanis kevés az olyan vetélkedő, amelyen a fantáziájuk megmozgatása mellett bizonyos tudásra is szert tesznek – magyarázta a szervező, és kiemelte, hogy rendkívül fontosnak tartják, hogy a térségünk értékei mellett a gyermekek odafigyeljenek a többi régió kincseire is.

– Azért is nagyon jó ez a vetélkedő, mert a Felvidékről, a Muravidékről, az Erdélyből, a Kárpátaljáról és a Vajdaságból döntőbe bejutó csapatok találkozhatnak egymással, együtt játszhatnak, vetélkedhetnek, emellett pedig kirándulnak egy nagyot – mutatott rá a szervező.

A regionális döntőbe bejutott diákok két játékblokkban mérték össze tudásukat. Az első részben a versenyzők igaz-hamis játékban, képfelismerésben, kakukktojás-keresésben és Kahoot kvízjátékban vettek részt, a második blokkban pedig kreatív feladatokat kellett megoldaniuk.

A csapatok munkáit Papp Horváth Csilla, az adai Szarvas Gábor Könyvtár könyvtárosa és az adai értéktárbizottság tagja, Resócki Rolland okleveles néprajzkutató, néptáncpedagógus, tamburás, a népművészet ifjú mestere és Székely Zsófia művészetmenedzser, néptáncpedagógus bírálta el.

– Nagyon szeretjük ezt a vetélkedőt, amelyben a gyermekek kreativitását tartjuk a legfontosabbnak. Nagyon örültünk az online feladatoknak, mert olyan terepmunkákat produkáltak a gyerekek, és olyan kreativitást tapasztaltunk a részükről, ami a mai világunkban igencsak ritkaságszámba megy – magyarázta Resócki Rolland, és hozzáfűzte, hogy számukra óriási élmény, hogy a regionális döntőt zsűrizve személyesen is megtapasztalhatták a gyerekek életrevalóságát.

A VMMI értékes nyereményeket biztosított a magyarországi döntőbe továbbjutó három csapat, valamint a különdíjasok számára. A három legjobb vajdasági csapatot a döntőbe jutás mellett a pécsi Zsolnay negyedben megrendezésre kerülő múzeumpedagógiai foglalkozással is megjutalmazta, míg a különdíjasok számára félnapos vajdasági kirándulást szerveznek az aracsi pusztatemplomhoz, az óbecsei Than Emlékházba és a szenttamási Gion Nándor Emlékházba.

A vajdasági döntő első helyezettje az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör Tiszamenti lányok csapata lett (Bicók Antónia, Adankó Bianka, Tápai Emma, a felkészítő tanáruk Polyák Szollár Anna).

A második helyezést a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola A nagy hármas nevű csapata érte el (Taskovity Lara, Dusnoki Boglárka, Bata Boglárka, a felkészítő tanáruk: Herbut Hegedűs Anna), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a gunarasi Dózsa György Általános Iskola Táltos tájfürkészek csapata (Faragó Virág, Csetvei Zsófia, Szremcsev Klaudia) lett. Őket Mengyán Pletikoszity Ildikó készítette fel a versenyre.

Különdíjban részesült a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola, FK Trió csapata (Komarek Máté, Balázs Petra és Csömöre Viola. Felkészítő: Csömöre Zoltán), a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola VVK értékek csapata (Smih Dóra, Mészáros Leona, Sejfović Petra, felkészítő: Szremkó-Juhász Melinda), illetve a tóthfalusi Szabó Dénes Egyesület azonos elnevezésű csapata (csapattagok: Sziráki Gréta, Sarnyai Ramón, Cseh Petra, felkészítő: Faragó Zoltán).

Nyitókép: A vetélkedőn kifejezésre jut a diákok kreativitása (Gergely Árpád felvétele)