2024. április 20., szombat

Középiskolák börzéje Magyarkanizsán

A község diákjai a középpontban

Tizenegyedik éve, hogy a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Ady-részlegében megszervezik a középiskolák börzéjét. A különlegessége az ideinek az, hogy most képviseltette magát a legtöbb környékbeli középiskola. A diáklétszám fogyatkozása miatt a középiskoláknak is fontos minden egyes megmutatkozási lehetőség, ahol az intézményüket népszerűsíteni tudják, hogy minél több diák iratkozzon hozzájuk. Kereskedelmi, közgazdasági, cukrász, szakács, gépész, állategészségügyi technikus, hogy csak párat soroljunk a bemutatkozó szakok közül. Még diákotthonok is képviseltették magukat a  tizenegyedik középiskolák börzéjén Magyarkanizsán.

Az iskolák egy-egy tantermet kaptak, ahol pedagógusaik, sőt a diákjaik közül is néhány jelen volt, hogy akár tanárral, akár diákkal lehessen beszélni a tapasztalatokról, megkérdezni őket, hogy milyen az élet az adott iskolában. Magyarkanizsa község általános iskoláiból szervezett buszok is érkeztek, teli diákkal, és őket vezető tanáraikkal, de szülők is jöhettek a börzére, hogy jól tájékozódjanak és pályaválasztó nyolcadikosaik, akár döntöttek már a továbbtanulást illetően, akár nem, kicsit szétnézzenek még az utolsó előtti pillanatokban a lehetőségek között.

Gulácsi Beáta, a börze koordinátora elmondta, hogy az idei évben 19 intézmény látogatott el Magyarkanizsára, de a helyi középiskola is bemutatkozott.

– Igyekszünk a tanulók érdeklődési körének megfelelően meghívni minden olyan iskolát Vajdaság területéről, ahol magyar eddig tanultak községbeli diákjaink, illetve új intézményeket is itt tudhatunk ezúttal, sőt a rendőrség is tiszteletét tette nálunk, hisz azon a szakon is lehet tovább tanulni. Hogy mi a legnépszerűbb szakirány, az évente változik. Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Zenta, Ada, Szabadka, Topolya iskolái mind itt vannak – mondta a koordinátor.

A börzén megközelítőleg háromszáz diák jelent meg, egyesek szülői kísérettel, mások tanáraikkal, de az esemény népszerűsége vitathatatlan, mint ahogy hasznossága is.

Nyitókép: Magyarkanizsán tizenkilenc intézmény mutatkozott be péntek délután (Fotó: Jenei Klementina)