2024. április 20., szombat

Ismét Belgrádban koncertezik a Scorpions zenekar

Június 25-én a belgrádi Štark Arénában lép fel a legendás Scorpions zenekar.

A németországi zenekar tagjai öt évvel ezelőtt tartottak egy igencsak látványos koncertet Szerbia fővárosában, most pedig a rajongók számos felkérése után eldöntötték, hogy a már rögzített turnéjuk keretében Belgrádban is fellépnek a nyugat-balkáni rajongók számára.

A belépőjegyek már megvásárolhatók a Scorpions zenekar honlapjáról, a Ticket.rs internetes oldaláról, illetve a Ticketvision belgrádi belépőjegyárusító irodáiban.

A Scorpions német hard rock együttes 1965-ben alakult meg Hannoverben. Első albumukat 1972-ben adták ki Lonesome Crow címmel, majd az ezt követő 1970-es években megjelent lemezeikkel elsősorban Európában és Japánban arattak sikereket. Az amerikai áttörést az 1980-as évek elején készült albumaikkal (Blackout, Love at First Sting) érték el, melyeken már teljes mértékben kiteljesedett az együttes védjegyszerű stílusa. A zenekar legsikeresebb formációja (Francis Buchholz basszusgitár, Klaus Meine ének, Matthias Jabs gitár, Rudolf Schenker gitár és Herman Rarebell dobok ) olyan híres slágerekkel rukkolt elő, mint a Blackout, a Still Loving You, a No One Like You és a Rock You Like a Hurricane, illetve a Wind of Change. Ez utóbbival a rendszerváltásnak állított emléket a német zenekar.

Magyar Szó/Archív

A Scorpions (Fotó: wegow.com)

A zenekar többször fellépett Magyarországon is. Emellett Klaus Meine és Rudolf Schenker fellépett az Omega 1994-es népstadionbeli esős koncertjén: Kóbor János és Meine együtt énekelte magyarul a Fekete pillangót, angolul a Wind of Change-et. A Scorpions 1995-ben angol nyelven, White Dove címmel feldolgozta a Gyöngyhajú lányt; a két együttes 2014 júniusában, a rendszerváltoztatás 25. évfordulóján, több tízezer ember előtt ismét együtt lépett fel a budapesti Hősök terén.

A zenekar eddig 80 országban, mintegy 5000 koncerten lépett fel és több mint 100 millió lemezt adtak el világszerte. A „Still loving you” , a „Wind of Change” és a „Send me and Angel” című szerzeményeik már-már örökzöld daloknak tekinthetőek és mai napig számos rádióállomás repertoárján megtalálhatóak.

A Scorpions tavaly ünnepelte meg fennállásának 50. évfordulóját. Az elmúlt fél évszázad alatt olyan zenekarok dolgozták fel dalaikat, mint a Smashing Pumpkins, Green Day, Korn, System of a Down. Csak a „Rock You Like An Hurricane” című slágerüket több mint 150-szer dolgozták fel.

A Scorpions 1988-ban az első nyugat-európai rock együttesként adott öt teltházas koncertet Leningrádban (mai Szentpétervár), de első rockzenekarként koncertezett Kínában és a dél-ázsiai országokban is.

Nyitókép: A Scorpions (Fotó: wegow.com)