2024. április 27., szombat

Hill: Szerbiának meg kell tennie, ami az érdekében áll

Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete kijelentette, hogy az európai és amerikai tárgyalófelek támogatják a szerb községek közösségének megalakítását, ugyanakkor Koszovó felvételét is a nemzetközi szervezetekbe – írja az N1 hírportál.

– Az előrehozott választásokról szóló döntést kizárólag a szerbiai hatalom hozhatja meg és amennyiben megszületik ez a döntés, meglátjuk majd, hogy milyen álláspontot foglalunk ezzel kapcsolatban – fogalmazott Hill.

Az Amerikai Gazdasági Kamara értekezletén kijelentette, hogy az Európai Unió tárgyalópartnerei és amerikai kollégáik is mindent megtesznek annak érdekében, hogy megalakuljon a szerb községek közössége, valamint, hogy megnyíljon az út Koszovó számára a nemzetközi intézmények felé.

– A koszovói helyzet megoldása fontos Szerbia számára annak érdekében, hogy minden erejével a fő feladatára, vagyis az uniós tagság előkészületeire tudjon koncentrálni – mondta Hill.

Hozzátette, hogy Szerbiának meg kell tennie mindazt, ami az érdekében áll, vagyis, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz.

– A rosszt meg kell állítani, az Európai Unió ezt teszi – fogalmazott a nagykövet.

– Szerbiának meg kell tennie, ami az érdekeit szolgálja. Nem kételkedem a szerb vezetés őszinteségében, amikor világosan kijelenti szándékát, hogy az Európai Unió részévé váljon és megtegye a Nyugat felé vezető utolsó lépéseket. Az üzenet világos. Szerbia Európa részévé válik. Ez már folyamatban van – mondta Hill.

Nyitókép: Miloš Milivojević/Tanjug