2024. március 29., péntek

Újabb könnyítések a hitelezetteknek

Három évvel is meghosszabbítható egyes kölcsönök törlesztési futamideje – Továbbra is kérelmezhető a lakásvásárlási hitelek újraütemezése

A kamatlábak folyamatos növekedése leginkább a hitelezetteket aggasztja, hisz ezzel a havi terheléseik is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban. A lakosság megsegítése érdekében a Szerb Nemzeti Bank további kedvezményeket biztosított a bankok ügyfeleinek, amelyekkel megkönnyíti a hitelek visszafizetését – áll a központi bank közleményében.

Az új előírások értelmében Ivana Joksimović, az országos pénzintézet banki üzletelések ellenőrzésével megbízott osztályának szakmunkatársa kiemelte: a rendelkezésekkel lehetővé tették, hogy a Szerbiában működő bankok az ügyfeleik kérésére újraütemezzék a már jóváhagyott hiteleket. Ezáltal akár három évvel is meghosszabbítható a kölcsönök futamideje a szerződésben szereplő határidőhöz képest: a fogyasztói és készpénzhitelek esetében legfeljebb 9 évre, a járművásárlásra jóváhagyott kölcsönök esetében pedig maximum 11 évre hosszabbítható meg a visszafizetési határidő – hangsúlyozta a szakember.

A kedvezmény odaítélését kérelmezniük kell a hitelezetteknek. Igényléskor meg kell indokolniuk a kérelmüket, azaz tájékoztatni kell a bankot azokról a körülményekről, amelyek megnehezítik a fizetőképességüket. A bank felülvizsgálja az igénylést, felméri ügyfelének jogosultságát, majd döntést hoz. A kedvezmény jóváhagyásánál az első szempont a fizetési képesség meghatározása, és nem függ attól, hogy az ügyfél jövedelmét az újraütemezés pillanatában mennyire terheli a kölcsön törlesztőrészlete – részletezte a lehetőséget Ivana Joksimović.

Ugyanakkor hozzátette: az újraütemezés lehetőségét folyamatosan igényelhetik a hitelezettek, a rendelkezések ugyanis nem szabnak időkorlátot a kedvezmény érvényesítésére. Meghatározták viszont azt, hogy egy adott kölcsön újraütemezését csak egy alkalommal kérelmezheti a hitelezett. Emellett a szabályozás kitér az átütemezett kölcsönök feltételeire is, amelyek nem lehetnek kedvezőtlenebbek az elsődleges szerződésben megfogalmazottaktól.

A szakember hangsúlyozta, hogy a központi bank lehetőségként kínálta fel a kedvezményt, és nem kötelezte a pénzintézeteket arra, hogy az említetteket biztosítsa az ügyfelei számára. Az új szabályozást azonban úgy alkották meg, hogy életbe léptetése nem hat ki a bankok tőkéjére, így védi azok érdekeit is. Ezzel arra szeretnék ösztönözni az országban működő bankokat, hogy a kedvezményes lehetőséget tegyék elérhetővé azoknak az ügyfeleiknek, akik a megváltozott körülményekben valóban képtelenek törleszteni a kölcsönüket. Mindkét fél érdeke ugyanis, hogy a hitelezettek tisztázzák az adósságaikat és lépjenek túl azokon a kihívásokon, amelyekkel a jelenlegi gazdasági helyzet miatt kell szembenézniük – fogalmazta meg a közös érdeket az országos pénzintézet munkatársa.

Hozzátette: a fogyasztói és készpénzhitelek, illetve a járművásárlásra jóváhagyott hitelekre vonatkozó kedvezmény mellett meghosszabbították a lakáshitelekre vonatkozó könnyítések érvényesítési lehetőségének határidejét is. Eszerint a bankoknak az év végéig ilyen esetekben is lehetőségük van meghosszabbítani a futamidőt, legfeljebb öt évvel az eredeti szerződésben foglalt határidőhöz képest. Ezzel az intézkedéssel is az Euribor folyamatos növekedésének negatív hatását kívánják enyhíteni, és azt a terhet csökkenteni, amelyet emiatt szenvednek el a lakosok. Ugyanakkor a megfizettetéshez kapcsolódó problémák halmozódását is meg szeretnék előzni – hangsúlyozta a központi bank új szabályozását értelmező szakember.