2024. március 28., csütörtök

A nyugdíjasoknál is hódít a retró

Más községekből is Magyarkanizsára járnak szórakozni a nyugdíjasok – Napközit szeretnének működtetni

A Magyarkanizsai Községi Nyugdíjas-egyesület háza táján egyre jobban pezseg az élet. Nemcsak a szokásos tevékenységüket folytatják, hanem újításokban is gondolkodnak. Az egyik már meg is valósult: alig férnek el a retró bulijaikon az egyesület székházában. Gondolhatnánk, divathullám, mely a középkorúak körében hódít, de látva a fergeteges hangulatot, megállapítható, hogy bizony az idősebb korosztálynak is van igénye a nosztalgiázásra, a közösségben töltött időre és a felhőtlen szórakozásra, talán még inkább, mint fiatalabb társaiknak. Az éltető erő, a célok kitűzése náluk is megvan, sőt napközi otthont szeretnének létrehozni Magyarkanizsán, ahová már most is sokan átjárnak más községbeli nyugdíjasok. Jenei Erzsébet, a helyi szervezet elnöke és Bálint István, az egyesület elnöke meséltek a tervekről és a megvalósult álmokról. Jenei Erzsébet elmondta, hogy a házuk táján sok újdonság történt, de a tarsolyuk továbbra is tele van ötletekkel.

– A rendezvények között a szórakozás is helyet kap, teadélutánjaink, társas estjeink vannak, ugyanakkor tavaly elindítottunk egy új programot, a retró esteket, melyeket várakozáson felüli érdeklődés övez, még más községből is jönnek Magyarkanizsára. Ezek a rendezvények mind ingyenesek nálunk. A másik újdonság a közös ebédek szervezése, ami igény szerint, általában havonta egyszer van, ahol a tagságunk egy jóízű ebéd mellett elbeszélget. Látjuk, hogy igény van a szórakozásra az idősek körében is. Nagyon nyitott és befogadó közösség a miénk, bárki, aki ezeket a rendezvényeket látogatni kívánja, biztos jól érzi magát. Megszerveztük a sportklub működését, így minden kedden öttől hétig nyitva van a sportklubunk, kéthetente jógaszakkör is működik, havonta egyszer életmóddal kapcsolatos előadást tartunk szakemberek bevonásával. Nagyon jó együttműködést alakítottunk ki a Vöröskereszt helyi szervezetével, és minden hónap utolsó keddjén a szakmunkatársaik vérnyomás- és vércukormérést végeznek, és tanáccsal is ellátják a tagokat. Kiváló a kapcsolatunk a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Tangazdaságával, ahonnan a zöldségeket szállítják hozzánk, így a kisnyugdíjasok helyben és olcsón jutnak helyi termékhez. Élelmiszercsomagok, tüzelőanyag is a piaci árnál olcsóbban jut a tagokhoz az egyesület által. Valentin-napra és nőnapra bálokkal készülünk, és ezek iránt már most nagy az érdeklődés. Tagságunk nagyon aktív, ami annak is köszönhető, hogy van egy nagyon agilis, rátermett községi elnökünk. Idén is szeretnénk megtartani az akcióinkat, a rendezvényeinket, sőt van egy nagy volumenű szép tervünk is: szeretnénk, ha lenne az időseknek egy napközijük még az idén. Ezt a szociális központ, a helyi Vöröskereszt, a nyugdíjas-egyesület közösen valósítaná meg az önkormányzat támogatásával – mondta a helyi szervezet elnöke.

A napköziben közösségben tölthetnék az időt a magányos emberek, ezt a célt szolgálná, és remélik, hogy idén ez meg is valósulhat – ezt a községi nyugdíjas-egyesület elnöke, Bálint István is jó ötletnek tartja, hiszen a község településeinek időseit fogják falvanként egy csokorba.

– A községi nyugdíjas-egyesületnek kétezer tagja van, ami valamivel több, mint tavaly. A tagsági könyvvel rendelkező idősek kilenc helyi szervezetbe tömörülhetnek a településeken Horgostól Tóthfaluig, de van egy szakosított szervezetünk is, a belügyi dolgozók nyugdíjasainak szervezete. A legnagyobb horderejű helyi szervezet a magyarkanizsai, ahová nyolcszázan tartoznak, ezt követi a horgosi, ahol négyszáz tagunk van, a többi helyi szervezetben, falvakban kisebb a létszám, arányosan a lakosság létszámával. Tavaly megvalósítottuk a terveinket annak ellenére, hogy nehézségekkel küzdöttünk mi is. Újabb dolgokat is bevezettünk, melyekkel tudunk a nyugdíjasoknak segíteni. Szervezetten vásárolunk tűzrevalót, élelmiszert – itt emelném ki az önkormányzattal való kiváló együttműködésünket – mondta Bálint István, akitől azt is megtudtuk, hogy van egy megvalósulni látszó álmuk: hogy viszonozzák a pár évvel ezelőtti erdélyi vendéglátást. Akkor ők utaztak oda, most pedig ők lesznek a vendéglátók.

– A szakszolgálatunk várja az újabb jelentkezőket, az érdeklődők bátran tagosodjanak be, akár a falvakban, a lakhelyükön, akár Magyarkanizsán a nyugdíjas-egyesületbe – mondta Bálint István. Kedvezményeket, segítséget, társaságot, közösségi életet nyújtanak a nyugdíjasoknak, akár párban élnek, akár egyedül töltik mindennapjaikat. 

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele