2024. április 26., péntek

Népművészet a szórványban

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület összekovácsolja a bánáti magyarságot

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület 32 éve alakult meg, azóta számos rendezvényt, tábort és néptánctalálkozót indított útjára és tart meg évről évre. Kovács Magdaléna, az egyesület elnöke elmondta, hogy sikeres évet zártak 2022-ben, a járvány utáni időszakban újra minden rendezvényüket megtartották. Hozzátette, hogy a 2023-as évre is hasonló terveik vannak, minden eseményt szeretnének megtartani.
– A hagyományos rendezvényeinket mindenképp meg fogjuk szervezni, de az is megtörténhet, hogy valami újba is belevágunk. Az az igazság, hogy elég sűrűk lesznek az elkövetkező hónapok, a saját rendezvényeink mellett vendégszerepelni is járunk más egyesületekhez. Vajdaság számos pontján fellépünk majd, valamint Magyarországra is ellátogatunk. Április 22-én tartjuk meg a XIV. Észak-bánáti Néptánctalálkozót Törökkanizsán, június 24-e és 30-a között rendezzük meg a 7. néptánctáborunkat, valamint augusztus 20-án vagy 27-én lesz a Szent István-napi ünnepségünk. Ez attól függ, hogy a magyarkanizsaiak mikor tartják az övéket. A cél az, hogy minél többen eljöjjenek, ezért nem szeretnénk egy időpontra tenni. December 16-án a hagyományos karácsonyi műsorra kerül majd sor, ami olyan idős, mint az egyesületünk. Szeretnénk továbbra is minél több pályázaton részt venni, úgy tartományi, mint minisztériumi szinten, valamint a magyarországi kiírásokat sem hagyjuk ki. Ezekre mind szükségünk van ahhoz, hogy a rendezvényeinket életre tudjuk hívni – mondta az elnök.
Kovács Magdaléna hozzátette, hogy szerencsére az utánpótlással nincs gond, az egyesület jelenleg 108 aktív taggal büszkélkedik.
– A tagságunk több mint 60 százaléka fiatal, ami azt bizonyítja, hogy az új generációt is sikerült bevonni a munkánkba. A legfiatalabb tánccsoportunk a Gyöngyök, ahova óvodások, valamint az általános iskola első és második osztályos diákjai járnak. A középső csoport a Tiszavirág, amely a harmadik osztálytól a nyolcadik osztályig öleli fel a gyerekeket, a Tiszafa néptánccsoport pedig a legidősebb generáció, amely főleg középiskolásokból és egyetemistákból áll. Továbbá van még a Tiszácska leánykar, a Szőke Tisza citeracsoport, az irodalmi csoport, a vonós hangszeren játszó Tücskök, valamint a Tiszagyöngye népdalkórus, amit mi, idősek alkotunk, itt az átlagéletkor 60 év körül van. Büszkén mondhatom, hogy az egyesület főleg fiatalokból áll. Nálunk mindenki önkéntesen dolgozik, nincs fizetett munkatársunk. Az idősebb generáció foglalkozik a fiatalabbal, és mellette hetente egyszer szakember is jön hozzánk tanítani. Megoldunk mindent, amit kell, sőt még Oroszlámoson a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület néptánccsoportjának is besegítünk. Együttműködünk a falvakban tevékenykedő néptánccsoportokkal, és ott segítünk nekik, ahol kell. A nyári táborunkba mindig jönnek a környékbeli gyerekek is, nem csak a törökkanizsaiak, és mindig mindenkinek óriási élmény szokott lenni. Teljes ellátást adunk nekik ingyen, és mindezt pályázatokon keresztül finanszírozzuk. A saját bevételi forrásunk abból áll, hogy a termünket bérbe adjuk különböző rendezvényekre, és ebből igyekszünk minél nagyobb anyagi forrásra szert tenni. A támogatóink közül szeretném kiemelni a Magyar Nemzeti Tanácsot, Törökkanizsa önkormányzatát, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t és a Csoóri Sándor Alapot. Nagyon szépen köszönünk mindent, a támogatásuk nélkül nem tudnánk működtetni az egyesületet – fogalmazott Kovács Magdaléna. 

Nyitókép: Horváth Attila felvétele