2024. április 26., péntek

Világszerte csökkent az olajár

Szerbiában még mindig drága az üzemanyag

A nemzetközi olajpiacon 120-ról 76 dollárra esett vissza a nyersolaj hordónkénti ára, Szerbiában a gázolaj literje a legmagasabb, 220 dináros szintről 200 dinárra csökkent

Az ukrajnai háború kezdete óta a világpiacon a nyersolaj állandó, fokozatos drágulásának lehettünk tanúi. Az orosz hadművelet elindítása előtti 77 dollárról júniusra 120 dollárra emelkedett az ára, majd ismét csökkenő irányzatot vett. Nálunk a gázolaj egy pillanatban a 220 dinárt is elérte, ezen a héten 201 dinár, a benzin pedig 171. Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkáltatók Uniójának elnöke a Blic Biznis megkeresésére kifejtette, hogy a világpiaci olajáraknak nem föltétlenül kell közvetlenül tükröződniük a Szerbiában forgalomba kerülő kőolajszármazékok árán, de annyi biztosra vehető, hogy ez nem tér vissza a háború előtti szintre.

– A kőolaj-finomítók Európa-szerte a hónapokkal ezelőtt vásárolt naftát használják fel, így, ha a mostani hazai üzemanyagárakat szemléljük, azoknak nem föltétlenül kell megfelelniük a pillanatnyi világpiaci olajáraknak. Most nagy a különbség a gázolaj és a benzin között, a dízel sokkal drágább, mégpedig annál az egyszerű oknál fogva, hogy sokkal nagyobb iránta a kereslet. Tény, hogy ha a származékok egyszer megdrágulnak, nehezen hihető, hogy áruk visszatérhet az eredeti szintre. Az olajpiacon történt áremelkedéseket az idézte elő, hogy korábban Oroszország és Ukrajna is nagy exportőr volt, majd pedig ez a státuszuk megszűnt – magyarázta Atanacković. Az ukrajnai válság kezdete óta a világpiacon most a legalacsonyabb a nyersolaj ára; gyakorlatilag visszatért a katonai intervenció kezdetekor jegyzett szintre.